Димитър Никленов e носителят на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ за 2018-та

Писателят Димитър Никленов от Стара Загора е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“. Авторът бе отличен за книгата си „Кучето Бокс“, а статуетката, изработена от скулптора Емил Пенчев, му бе връчена от Ширин Сюлейман, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Кърджали. 

Близо 20 автори от страната участват в конкурса тази година. Петчленното жури с председател Петър Анастасов и членове Банко Банков, Благовеста Касабова, Елица Мавродинова и Петър Хаджинаков, решава лауреат за 2018 година да бъде Димитър Никленов. От името на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис г-жа Сюлейман пожела на Димитър Никленов да продължава да работи, така че да радва със своите творби  всички малки читатели и да ги прави по–добри и по-щастливи.

Участвах в конкурса от уважение към Петя  Караколева, която познавах. Благодарен съм на моите малки читатели, защото без тях авторът не е автор. Първата моя пиеса бе поставена в Кърджали и по тази причина този град за мен е много скъп“, сподели при получаване на наградата Димитър Никленов, който пише за деца близо 40 години, има издадени повече от тридесет книги, много куклени пиеси, автор е също на текстове и сценарии за 17документални и художествени филми. 

Официалната церемония се състоя в големия салон на читалище „Обединение 1913”, Кърджали. Поздравителни адреси поднесоха също от Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“ и РИМ. Празничната вечер продължи с концерт на деца от танцовите и музикални школи при читалище ”Обединение 1913”, ОДК  и кърджалийските училища. Призът на името на Петя Караколева е учреден от община Кърджали и Съюза на българските писатели през 2004 г., а автор на статуетката е скулпторът Емил Пенчев. Лауреати на Националната награда „Петя Караколева” досега са били Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева, Петя  Александрова.


image0 (9K)