Димитър Маргаритов: През Новата година КЗП ще акцентира върху информационните кампании и превенцията

„Наблюдава се значително успокояване на пазара на бързите кредити след законодателните промени и направения от Комисията за защита на потребителите (КЗП) мащабен преглед на общите условия на всички регистрирани дружества, които могат да осъществяват тази дейност. Това заяви председателят Димитър Маргаритов в „Здравей, България” на Нова ТВ.

„Нашата проверка показа, че фирмите за бързи заеми търсят вратички да увеличат стойността на този тип кредити, тъй като те са високорискови. Почти при всички открихме неравноправни клаузи, т.е. текстове, които поставят потребителя в неравностойно положение спрямо кредитора. Една такава е опитът да въведат такси за управлението и ползването на кредита.
Той посочи, че има и случаи, в които при основателно обявяване на кредите за предсрочно изискуем в разрез със закона дружеството изисква лихвите за целия период на кредита, а не само за времето, в което е ползван. „Например, взели сте кредита за половин или за една година, на втория месец настъпва обстоятелство, поради което е основателно да го върнете предсрочно, но изискват от Вас лихвата за целия период напред, независимо от това, че сте го ползвали само два месеца. Това също е съществено нарушение, защото поначало лихвите по тези кредити са значително по-високи, отколкото по другите”, поясни председателят.

Към момента след изпратени препоръки от контролния орган по-голямата част от фирмите за бързи заеми са премахнали установените неравноправни клаузи. Едва девет отказват да го направят и срещу тях КЗП води колективни искове за прогласяването от съда на проблемните клаузи за нищожни. ”Когато съдът се произнесе, всички засегнати от действието на тези клаузи потребители имат право да търсят обезщетение”, добави Маргаритов.
„През Новата година и в следващи периоди трябва да акцентираме върху още по-ефективната контролна дейност и най-вече върху това, което дава най-добрите резултати – информационните кампании и превенцията. Затова от началото на годината стартираме проект, който ще бъде насочен към активна комуникация с търговците от различни сектори. Целта е да представим на тяхното внимание и някои тънки детайли, които в хода на нашата дейност сме забелязвали, тъй като не всички нарушения се дължат на злонамереност, а понякога на непознаване на нормативната уредба. Смятам, че това допълнително ще доведе до снижаване броя на нарушенията”, посочи още Маргаритов
Сътрудничеството с неправителствения сектор е друг важен аспект от нашата дейност, който ние ще продължим да развиваме и през 2017г. През миналата година имаме доста успешни съвместни кампании с асоциацията „Активни потребители” – имаше тестове на редица хранителни продукти, работихме и по други теми, които ще продължим да развиваме. Меморандумът с Федерацията на потребителите в България също е израз на нашето желание за подобно успешно и активно сътрудничество. Имам и такава идея – разпределяне на тежестта между институцията и неправителствения сектор, особено когато става въпрос за реакция по всички жалби и сигнали, които ежегодно се увеличават”, каза Маргаритов като анонс за акцентите в дейността на КЗП през тази година.


image0 (9K)