Димитър Ганев: Има консолидация около властта, но след 5-6 месеца може да изглежда различно

Политологът Димитър Ганев открои в ефира на БНТ три неща, които се наблюдават в изследването на „Тренд“.

Първото е консолидация около властта.

Той обаче предупреди политиците, които се радват на рейтингите си в момента, че това е кризисен рейтинг и може да изглежда много различно след 5-6 месеца.

Второто нещо, което се откроява в проучването, са изключителните резултати от отговора на въпроса закъснели или навреме са били мерките у нас и в другите европейски държави – огромна част от запитаните са заявили, че у нас са били навреме, а във всички други държави са закъснели.

Третото нещо, което отбеляза Ганев, е конспиративното мислене, вследствие на тази криза.

Този вирус сякаш възпали много силно конспирацията в държавата, обясни Димитър Ганев. Над 60% от запитаните в проучването посочват различни конспиративни теории.

Той коментира и последните изявления на президента. „Поведението на президента е последователно – на всяка цена срещу властта!“

Според политическия анализатор Росен Карадимов, коронавирусът промени обществото, неговия начин на мислене, нагласите му, промениха се неговите стереотипи, виждаме една естествена консолидация около управлението и мерките, които се взимат и това е напълно естествено в една критична ситуация.

Въпросът е как тази промяна ще се отрази, след като бъде отменено извънредното положение и се върнем към нормалния начин на функциониране.

Напрежението, което се вижда и днес, между институции и между политически формации – то залага тенденции, които ще се развият след като кризата отмине, смята Карадимов. Но едно е ясно – ще живеем в различен свят, в различна Европа и в различна България.

Faktor.bg


image0 (9K)