Диетолозите доказаха: Съчетани по двойки тези продукти са с висока хранителна стойност и още по- полезни

 

Домати и босилек, вино и сирене, диня и пармска шунка – продукти, създадени един за друг. Диетолозите потвърждават: Ястия, приготвени в такива комбинации, значително подобряват усвояването на полезните витамини и минерали в хранителните продукти.

Каротини и полезни мазнини:  Зеленчуци и зехтин

zehtin images – Полезните мазнини помагат 3 пъти повече да се усвоят каротините, бета-каротините, ликопена и даже антиоксидантите.

Желязо и Витамин С:  Телешка пържола и броколи  – Желязото, съдържащо се в телешката пържола, се усвоява много по-добре когато се съчетае с продукти, с високо съдържание на Витамин С.

Цинк и желязо:  Див ориз и чесън  – Ако към дивия ориз се добави чесън, то усвояването на цинка и желязото в зърнената култура се увеличава многократно.

Витамин В и Витамин С:  Ягоди и пълнозърнести семена  – Витамините В и С, съдържащи се в ягодите се усвояват най- добре, съчетани с пълнозърнести семена. Може да се добави и обезмаслено мляко.

Желязо и Витамин С:  Тофу и чушки – Желязото, съдържащо се в тофу се усвоява по-лесно като се съчетае с чушки, а те съдържат много повече Витамин С, отколкото портокалите.

Витамин Д и полезни мазнини:  Зеле и сьомга  – За по- доброто усвояване на витамин Д, добавяйте към храната си често сьомга, сардина и скумрия.

Витамин А и полезни мазнини:  Авокадо и домати  – Полезните мазнини, съдържащи се в авокадото, най-добре  усвояват витамин А.

Пиперин:  Къри и черен пипер  – Веществото пиперин, съдържащо се в черния пипер усилва свойствата на много подправки, но особено много подобрява усвояването на полезните елементи в кърито.

Антиоксиданти:  Зелен чай и лимон  – Идеално съчетание, при което цитрусовия сок помага да се усвои катехина /антиоксидант/, съдържащ се в зеления чай.


image0 (9K)