Диетологът проф. Байкова: Киселото зеле ни предпазва от рак

Киселото зеле може да предотврати в голяма степен раковите заболявания. Това заяви пред БНТ диетологът проф. Донка Байкова.

Тази традиционна за родната трапеза храна е естествено лекарство в сезона на грипните и простудни заболявания. Киселото зеле, освен че съдържа много витамини, внася в организма ни и млечно кисели бактерии, които са натурален пробиотик.

„Влошават условията за развитието на патогенни бактерии, в това число и на различни ракови причинители. На второ място като минат през чревната бариера и стигнат черния дроб, подтискат производството на холестерол и триглицериди. Тези млечно-кисели бактерии понижават алергичните реакции на организма. Произвеждат едни защитни мукопротеини, които отново ни предпазват поне с 30% от риска да развием рак. И то е доказано – много добра защита от рак на дебелото черво. Има изследвания, че с 66% се понижава рискът от рак на млечната жлеза при консумация на зеле два пъти седмично“, каза проф. Донка Байкова.

Единственият минус е голямата концентрация на сол. Поради това специалистите по хранене препоръчват солният разтвор да е едва 2%.


image0 (9K)