Дивото къмпингуване да бъде регламентирано със закон

Зоните за диво къмпингуване по Българското Черноморие трябва да бъдат определени и регламентирани в законодателството. Това стана ясно по време на среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов с председателя на Национална асоциация „Българско Черноморие“ Димитър Канариев, съобщиха от пресцентъра на министерството на околната среда и водите.

[ad id=“225664″]

След като местата за диво къмпингуване бъдат регламентирани ще има ясни отговорности за осигуряването на вода, химически тоалетни, почистването на отпадъците и отпадъчните води, каза министър Димов. В местата по НАТУРА 2000 също се допуска диво къмпингуване, но трябва да има регламент.

Канариев съобщи, че техните анализи показват, че има над 20 точки за диво къмпингуване по морето, включително в защитени територии, дюни и частни имоти. През летния сезон на тези места има над 10 000 човека, като през почивните дни нараствали до 20 000. Къмпингуващите по този начин замърсяват с пластмаса, бутилки, хартии, биологични отпадъци и палят огън, твърди Канариев. Според него те оставят след себе си тонове отпадъци, които няма кой да почисти.

От Национална асоциация „Българско Черноморие“ поставиха и проблема с липсата на общи устройствени планове в някои общини по крайбрежието. Канариев посочи, че ако са били приети преди 10 години, визията по морето е щяла да бъде по-различна. Министър Димов каза, че след като бъдат внесени в МОСВ, общите устройствени планове ще бъдат обсъждани и придвижвани за приемане.


image0 (9K)