Дзен притча за съдбата

По време на важна битка, японски генерал решил да атакува противника, въпреки че той значително го превъзхождал по брой на войниците. Той бил убеден, че ще победят, но хората му били изпълнени със съмнение. По пътя към мястото, където щяло да се състои сражението, те спрели пред религиозен храм.

След като се помолил заедно с войниците си, генералът извадил една монета и казал:

“Сега ще подхвърля тази монета. Ако се падне ези ще спечелим. Ако се падне тура – ще загубим. Съдбата ни сега ще се разкрие пред нас!”

Той подхвърлил монетата във въздуха и всички приковали погледи в нея. Паднало се ези! Войниците били толкова щастливи и уверени в победата, че мощно атакували противника и спечелили тази решаваща битка.

По-късно вечерта, по време на празненството по случай победата един лейтенант споделил с генерала извода, до който бил достигнал през деня: “Никой не може да промени съдбата си!”

Генералът му отвърнал: “Точно така” и извадил от джоба си монетата, която била с ези от двете си страни!

Понякога, това от което се нуждаем е просто малко повече увереност в собствените си възможности. Без вярата в успеха, няма да го постигнем. А с вяра можем да постигнем и нещо, което другите смятат за невъзможно!

Източник: positivespirit.net


image0 (9K)