Джузепе Конте остава начело на временното правителство на Италия

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте подаде оставката си, но държавният глава на страната Серджо Матарела го помоли да остане начело на кабинета в Рим в очакване на консултации, предават АФП и „Фокус“.

По-рано Конте обяви, че ще подаде оставка като премиер, след като в реч пред Сената той обвини вицепремиера си и министър на вътрешните работи Матео Салвини в „безотговорен“ опит да свали правителството.

Междувременно се разбра, че политическите консултации за преодоляване на политическата криза в Италия ще започнат в 16:00 часа местно време в сряда (17:00 часа българско време).

Правителствената криза възникна, след като на 8 август вицепремиерът, вътрешен министър и лидер на една от двете управляващи партии – „Лига“, Матео Салвини обяви, че парламентарното мнозинство с движението „5 звезди“ на комика Бепе Грило, съставено след изборите през март 2018 г., вече не функционира, и призова за нови избори.

Според политически наблюдатели Салвини е обнадежден, че след победата на изборите за Европейски парламент, неговата партия може да спечели категорично и евентуални предсрочни парламентарни избори.


image0 (9K)