Джонсън към Тръмп: Не се намесвай!

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че „ще е най-добре“ ако американският президент Доналд Тръмп не се намесва в изборите в Обединеното кралство, когато пристигне в Лондон за срещата на върха на НАТО следващата седмица, предава „Ройтерс“.

Тръмп се включи в изборите през октомври, като заяви, че лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джерeми Корбин ще бъде „толкова лош“ за Великобритания и че Джонсън трябва да се споразумее за пакт с лидера на Партия Брекзит Найджъл Фараж.

Висшите консерватори са изнервени, че Тръмп би могъл да разстрои кампанията, когато е в Лондон, малко повече от седмица преди изборите на 12 декември, които, според всички социологически проучвания, торите са на път да спечелят с абсолютно мнозинство.

„Това, което не правим традиционно като обичащи съюзници и приятели, това, което не правим традиционно, е да се намесваме в предизборните кампании един на друг“, казва 55-годишният Джонсън пред радио LBC.

„Най-доброто (нещо), когато имате близки приятели и съюзници като САЩ и Обединеното кралство, е нито една от страните да не се замесва в изборите на другия.“

Джонсън каза, че ако запази властта, ще реализира Брекзит до 31 януари – след близо четири години политическа криза след референдума през 2016 г., на който британците гласуваха за напускане на Европейския съюз.


image0 (9K)