Джонсън и Джонсън трябва да платят 417 млн. долара по дело за рисковете от рак, причинени от ТАЛК

Калифорнийското жури в понеделник нареди на Джонсън и Джонсън да плати 417 милиона щатски долара на жена, която твърди, че е развила рак на яйчниците, след като използва продуктите на базата на талк като Джонсън Бебешки прах за женска хигиена.

Определението на журито на Върховния съд в Лос Анджелис в полза на жителката от Калифорния Ева Ешеверия е най-голямото в съдебните дела, в които се твърди, че J & J не е адекватно предупредил потребителите за рисковете от рак от продуктите, базирани на талк.

„Ние сме благодарни на присъдата на журито по този въпрос и че Ева Ехеверия е била в състояние да има своя ден в съда“, заяви Марк Робинсън, нейният адвокат, в изявление.

Това беше основен недостатък на J & J, който е изправен пред 4,800 подобни твърдения на национално ниво и е бил ударен с над 300 милиона долара в присъди от журита в Мисури.

„Ние ще обжалваме днешната присъда, защото сме ръководени от науката, която подкрепя безопасността на праха за бебета на Джонсън“, каза J & J.

[ad id=“236999″]

Делото на Ешеверия е било първото от стотици за талк в Калифорния. 63-годишната твърди, че е развила терминален рак на яйчника след десетилетия на употреба на продуктите на J & J. Адвокатите й твърдят, че J & J насърчава жените да използват продуктите си, въпреки че са запознати със проучвания, свързващи рака на яйчниците с употребата на генитален талк.

Адвокатите на J & J констатираха, че проучванията и федералните агенции не са установили, че талк продуктите са канцерогенни.

Процесът следва пет предходни в държавния съд в Мисури, където са висящи много съдебни дела. J & J загуби четири от тези опити и, заедно с доставчик на талк, е бил ударен с 307 милиона долара в присъди.

Преди понеделник най-голямата присъда беше за 110 млн. долара. Мисурийските дела, които до голяма степен са били подадени от външни ищци, са изправени пред юрисдикционни въпроси, след като Върховният съд на САЩ издаде решение през юни, което е ограничено, когато могат да бъдат заведени искове за телесни увреди.

[ad id=“218001″]

В решение по дело, свързано с Bristol-Myers Squibb Co, Върховният съд заяви, че държавните съдилища не могат да чуят искове срещу компании, които не се намират в държавата, когато предполагаемите наранявания не се случват там.

Решението накара съдията в Сейнт Луис, в обжалването на J & J, базиран в Ню Джърси, да обяви съдружник в случая с талк, който вече е в ход. Съдията все пак е оставил отворената врата на ищците да твърдят, че все още имат юрисдикция, основана на бутилиращо предприятие от Мисури, което J & J използва за опаковане на своите продукти.

Източник: Център за защита правата в здравеопазването


image0 (9K)