Джонсън: Иранска ракета е причинила катастрофата на самолета в Техеран

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън съобщи, че сега има „информация“, която показва, че катастрофата на самолета в Техеран е причинена от иранска ракета, пише британският вестник The Guardian, цитиран от „Фокус“.

Премиерът направи това изявление, след като американски служители и премиера на Канада Джъстин Трюдо заявиха, че Иран вероятно е свалил самолета на Международните авиолинии на Украйна. В изявление Джонсън съобщи, че „сега има информация, че полетът е свален от иранска ракета „земя-въздух“. Това може би е било неволно.“

„Ние работим тясно с Канада и нашите международни партньори и сега трябва да бъде проведено пълно и прозрачно разследване“, добави Борис Джонсън.

Джонсън също потвърди, че четирима британски граждани са загинали в самолетната катастрофа, а не трима, както се казва в предишни съобщения. Той каза, че правителството „предоставя подкрепа на техните семейства в този страшен момент“.

Общо 176 души са загинали, след като самолетът се разби след излитане от международно летище „Имам Хомейни” в Техеран в сряда. Самолетът е летял в посока украинската столица Киев.

Поне една трета от загиналите имат канадски паспорти. Джъстин Трюдо заяви на пресконференция че новината, че ракета е причина за случилото се, вероятно ще бъде „шок“ за скърбящите семейства.

Той направи това заявление, след като двама американски служители заявиха, че е „много вероятно“ иранска ракета да е свалила пътническия самолет.

По-рано Борис Джонсън проведе телефонен разговор с президента на Украйна Владимир Зеленски и призова за „пълно, достоверно и прозрачно“ разследване на случилото се.

В последното си изявление премиера добави, че „Обединеното кралство призовава всички страни към деескалация, за да се намали напрежението в региона“.

 


image0 (9K)