Джок Полфрийман вече може да напусне България, реши съдът

Aвтралиецът Джок Полфрийман вече няма забрана да напуска България, реши окончателно Върховният административен съд. С това решение съдът отмени заповедта за забраната на дирекция „Миграция“ на МВР от 2011 г. Полфрийман вече може свободно да пътува извън България.

Той беше осъден за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. и беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор през септември 2019 г. с определение на Софийския апелативен съд (САС). Тогава съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева приеха, че австралиецът отговаря на условията да е изтърпял поне половината от наказанието си и да е представил доказателства, че се е поправил.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов заведе серия от дела, а пред януари Административният съд София-град отмени заповедта на шефа на дирекцията Николай Николов за напускане на страната. Решението обаче беше обжалвано пред ВАС с мотива, че заповедта е издадена по разпореждане на Софийската градска прокуратура, която не е уведомила дали е отпаднала необходимостта от нея, информира Дневник.

В петък магистратите се произнесоха с решение, че правилно първата инстанция е отменила забраната, тъй като никъде в закона за чужденците не е предвидено изискване МВР да чака предложение от прокуратурата, за да отмени заповед, за която вече няма основание да действа. Освен това съдебният състав подчертава, че тази мярка не е безсрочна, а има конкретна цел и тя е била да не се допусне отклоняване от изтърпяване на наложеното наказание.

Условното му излизане на свобода предизвика обществено недоволство, а бащата на жертвата – Христо Монов, внесе жалба в прокуратурата, консултирана с бившия главен прокурор Никола Филчев. В нея като нарушения на САС бяха посочени обстоятелствата, че се е произнесъл с „определение“, а не с „решение“, както и че двама съдии от състава имали контакти с Българския хелзинкски комитет (БХК), който беше представил положителна характеристика за Полфрийман.

От ГЕРБ междувременно внесоха предложения за законодателни промени, които регламентират процедура, която дава възможност да се възобновяват дела за условно предсрочно освобождаване.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)