Джейми Оливър съветва как да не губим излишно време в кухнята

Не всеки обича да стои с часове пред печката или пред мивката в кухнята, особено когато стомахът е празен, а времето ни притиска. В тази статия ще ви споделя тайните на най-популярния британски готвач Джейми Оливър, съвети, които ще ви помогнат да готвите по-бързо, по-лесно и все още вкусно! Да започваме:

#1. Предварително определете своите действия

Преди да започнете подгответе всичко необходимо:

Премахнете ненужната посуда, а вместо нея си подредете нужния тиган, дъска за рязане и ножове. Предварително загрейте фурната и подредете съставките, които ще ползвате в купички пред вас.

Това звучи като доста време, но далеч не е така. Просто отделете 1 минута, за да планирате движенията си в кухнята.

[ad id=“255238″]

Ето и пример от Джейми:

„Първо нарязвам и слагам месото в купа, тава или дъска (според ястието). След това веднага започвам да обработвам зеленчуците. След това, без да се бавя и да забравям колко ми е приятно да готвя, започвам да правя соса.“

#2. Използвайте всички възможности на кухнята!

Често кухнята е като гардероба ни – използваме само 30% от съдържанието му, а останалото виси на закачалките с години.

Защо да чакаме да започнем второто ни ястие, докато тигана ни е свободен?

[ad id=“225664″]

#3. Гответе няколко ястия едновременно.

Нека картофите бъдат благословено осветявани от топлината на печката, месото да се пече на тигана или на плочата, а задушените зеленчуци да приготвим в микровълновата.

Или за още по-лесно, изберете бърза вечеря, рецептата на която позволява да приготвите всичко само в един тиган.

#4. Купувайте си готови съставки и подправки

Разбира се, най-вкусната майонеза е домашната, ръчно разбита с добавени пресни яйца, масло и горчица. Но ако нямате време да се занимавате с купчината чинии след това, когато всяка секунда е ценна, просто си я купете готова.

#5. Гответе любимите си бавни ястие през уикенда

Оставете кулинарните изкушения за края на работната седмица, когато имате много повече време, докато за бързия обяд или вечеря използвайте това, което имате под ръка:

  • готови сосове
  • замразено тесто
  • кубчето бульон
  • замразени зеленчуци
  • замразено месо
  • готова смес от подправки

[ad id=“225664″]

#6. Учете се на полезни неща!

  • Водата се загрява по-бързо не когато е в широк тиган, а когато е в кана. Ако ще готвите паста, това е много лесен вариант по-бързо да затоплите водата първо в кана и след това да я добавите към пастата. След това оставете всичко в тенджерата или тигана.
  • Ситно нарязаните храни се готвят по-бързо. Това изглежда очевидно, но ако го приложите ще ускорите времето за приготвяне на вечерята си значително. Минутка тук, минутка там и малко по-малко ще намалите двойно времето прекарано в кухнята.
  • Така например може вместо да варите цели картофи да ги разделите на четири. Пилешкото филе? Просто го нарежете на лентички.
  • Четете упътванията и съветите за любимите си храни и продукти. На тях може да са изписани начини, които да са по-бързи и лесни от тези, на които вече сте свикнали. Колкото по-прецизно се придържате към рецептите, толкова по-малко време ще прекарвате в кухнята.

#7. Не гонете съвършенството!

Ако приготвяте храна за себе си и семейството си, не се опитвайте да преследвате стандартите на ресторанта. Зеленчуците в салатата могат да се нарежат и на кубчета с различни размери, а не на лентички, както обичате да си ги поръчвате. Ако филето ви на плоча не е идеално оформено, какво толкова? Тестото или салатата може да се размесва и с ръце, а печеното месо може да се разкъсва директно от масата и да се подава в чинията.

Всъщност този домашен стил на готвене е пълен с очарование.

Не е задължително и да сервирате предварително в чинии порцията на всеки. Достатъчно е да сложите тавата в средата на масата и всеки да си слага колкото си иска.

Гответе с удоволствие и не забравяйте, че най-важната съставка е вашето добро настроение.


image0 (9K)