Джебчийките измъдриха нова схема да „пипат“ в хипермаркетите

Джебчийките налазиха големите хипермаркети. Те кацнаха у нас от цяла Европа на Бъдни вечер и очаквам да останат до 18-19 януари. Новата мода при тях е да обират хората докато си пазаруват в големите вериги, като дърпат чантите им директно от количките. Това разказа пред „Телеграф“ шефът на улична престъпност в СДВР Красимир Любомиров.

Той апелира гражданите да са изключително бдителни и да не оставят без надзор личните си вещи.

Практика – особено на жените, е докато избират плодове, зеленчуци и мръвки, да оставят дамските си чанти в количката. Те обаче се превръщат в магнит за джебчийките.

„Заровени по щандовете, не забелязват кой се върти около тях. Крадлите за секунди дърпат чантите и изчезват. Имаме вече регистрирани редица случаи. След това засичаме и завишено теглене на пари от дебитни и кредитни карти, които са били в багажа, което означава, че хората държат пин-кодовете си в близост до самата пластика“, обясни Любомиров.

Характерното е, че крадлите атакуват клиентите в магазините не по опашките, а между щандовете. Друга гореща точка за крадлите са детските магазини заради завишеното купуване на подаръци. Криминалисти разказват, че жалбите за посегателства от големите търговски обекти за играчки са се увеличили.

Най-голямата група джебчийки, която се е прибрала у нас за празниците, е от Англия, сочат оперативните данни на МВР. Следват ги колежките им от Франция, Австрия и Германия. Очаква се кражбите да скочат към 2-3 януари,


image0 (9K)