Деца срещу парцел земя. Как живеят големите семейства след обещаното от Путин

Демонстрация на големите семейства от Северодвинск. Надписът гласи: „Парцел земя е опората на семейството“

Северодвинск, Русия. Наталия Голубцова и съпругът и Сергей Крилов отглеждат шестте си деца в претъпкан двустаен апартамент. Сградата е от времето на Брежнев. Градът е в Далечния север.

Когато се ражда третото им дете, Голубцова подава молба за парцел земя, който руското правителство е обещало за големи семейства като нейното. В момента това дете е вече в първи клас, но семейството не се е придвижило и с крачка напред към дома, за който си е мечтало.

„Чакаме повече от седем години“, казва Голубцова и добавя, че в момента семейството ѝ е под номер 50 в листата на чакащите за земя в местната администрация. „Когато решихме да имаме трето дете, законът за предоставянето на парцели вече беше влязъл в сила. Това беше и една от причините да вземем това решение – ще получим парцел и ще си построим къща, поне така мислехме. Всеки, на когото през 2012 г. му се роди дете, вземаше това предвид.“

Марина Зеленцова, майка на три момичета, е в същата ситуация. Тя е в листата на чакащите за парцел, като нейният номер е 666.

„Обичаме Северодвинск и не искаме да се местим“, казва Зеленцова за 190-хилядния пристанищен град на брега на Бяло море.

„Според закона трябва да получим парцел, но реално такива не се раздават. Ние имаме деца не защото сме получили някаква помощ, а въпреки тежките условия. Когато пък си потърсихме правата, ни беше казано: „Никой не ви е карал да имате толкова много деца“, казва още Марина.

Всъщност заради тежката демографска ситуация след колапса на Съветския съюз и икономическата „шокова терапия“ през 90-те, президентът Владимир Путин превърна в приоритетна за последните две десетилетия политиката за подкрепа на семействата.

„Притеснени сме от негативните прогнози за демографията. Наш исторически дълг е да отговорим на това предизвикателство“, каза Путин по време на речта си за състоянието на нацията на 15 февруари, повтаряйки многократно това изказвано от него твърдение.

І Да искаш помощ от Путин

Активисти в организацията „Земя за големите семейства от Северодвинск“ призовават Путин и други представители на властта да погледнат „отблизо“ какво се случва в северния град.

През декември 2019 г. групата организира демонстрация в центъра на града с искания от властите да изпълнят ангажиментите си за подпомагане. Организаторите казаха пред Свободна Европа, че само фактът, че хора с три или повече деца са излезли в студената зима в Далечния север, за да протестират, е показателен за тяхното недоволство и чувство за безсилие.

„Преди четири години губернаторът [на Архангелска област] дойде да говори с нас. Разговаряхме, той си записа всички проблеми, но нищо не се случи. Създадоха работна група към градската администрация, но тя никога не се събра. Така че сега стигнахме до тази ситуация“, казва активистът и организатор на протеста Владимир Абрамовски, който има три дъщери.

Градските власти заявиха през Свободна Европа, че в листата с чакащи за парцели са повече от 1 300 семейства с поне три деца.

„За да успеем да задоволим всички тях, трябва да намерим не по-малко от 130 хектара земя в границите на града“, пише в позицията на администрацията.

Според групата „Земя за големите семейства от Северодвинск“ от градската управа са дали едва 11 парцела от есента на 2018 г. и само 225 парцела след влизането в сила на закона през 2011 г.

Марина Зеленцова заедно със семейството си

В допълнение, според новия закон, парцелите трябва да бъдат снабдени с връзки към електрическата, водопреносна и канализационна мрежи, но градската администрация заявява, че не може да си позволи подобни разходи.

Някои семейства решават въпреки това да приемат парцели в блатисти местности, без инфраструктурни подобрения. Според активистите обаче, това често се оказва грешка.

„На хората се дават имоти с поделена собственост, което означава, че всеки член на семейството трябва да плаща данък за мястото. Приблизителната цена на парцел в Северодвинск, дори и в блатиста местност, е около 2.5 млн. рубли (39 хил. долара). Имаме семейства, които от пет години притежават имот, през цялото време плащат данъци за него, но все още не могат да построят нищо, тъй като няма пътища, няма електричество и т.н. Дори няма планове за това кога тези подобрения ще бъдат направени“, казва Голубцова.

Големите семейства също така имат опция да се откажат от правото си да получат имот в замяна на еднократно плащане. В Северодвинск то се равнява на 210 хил. рубли (3 300 $), докато в Мурманск и Вологда – също градове в северната част на Русия, правителството предлага съответно 340 хил. рубли (5 300 $) и 225 хил. рубли (3 500 $).

„Няма значение какъв вид покрепа ще вземете предвид, ситуацията за нас винаги е по-лоша от тази в други региони“, казва още Голубцова.

І Объркващи привилегии

Според закона собствеността на получения парцел трябва да е поделена между всички членове на семейството. Децата обаче не получават данъчните облекчения, които са предвидени за родителите в големите семейства. Така, ако имотът по някаква причина бъде продаден, на семейството в крайна сметка се налага да плати данъци, които се равняват или надвишават стойността на помощите, получавани от държавата. Всъщност колкото повече деца има едно семейство, толкова повече данъци плаща то.

Голубцова обяснява и защо получаването на регионалната субсидия за закупуване на автомобил също е опорочена практика.

Повечето коли не са достатъчно големи, за да могат в тях да се настанят три деца на задната седалка. Въпреки това семействата могат да получат субсидия от 15 600 долара след раждането на шестото им дете. Допълнително условие за получаване на субсидията е и шестте деца да са малолетни.

„Логично е субсидията да бъде отпускана при раждането на четвъртото дете“, твърди Голубцова.

Загрижеността на Путин по време на речта му за състоянието на нацията идва на фона на статистика, която показва, че населението на Русия се е стопило с 300 хил. души през 2019 г. Намаляването на населението е регистрирано в трета поредна година и е три пъти по-голямо в сравнение с 2018 г.

Според националния статистически институт на Русия, населението на страната към 1 януари 2019 г. е 146 780 700 души.

През декември институтът публикува три възможни прогнози за периода до 2036 г. Според оптимистичната прогноза, която предвижда повишаване на нивата на раждаемост, продължителността на живота и миграцията, до 2036 г. населението ще надскочи 150 млн. души. Умерената прогноза пък предвижда населението след 16 години да бъде 143 млн.

Песимистичната прогноза, която включва продължаващ спад на броя на населението и провал в политиките, свързани с миграцията, предвижда населението да спадне до 134.28 млн. през 2036 г.

Прогнозите на ООН за Русия са дори още по-тревожни. Според тях „оптимистичният вариант“ е Русия да има население от 147.3 млн. души през 2050 г. Умерената прогноза предвижда 135.8 млн., докато песимистичната е до средата на века броят на руското население да намалее до 124. 6 млн. души. ООН предвижда, че дори е възможно населението на Русия да спадне до едва 83.7 млн. души до 2100 г.

В обръщението си Путин заяви, че въвеждането на предложените от него програми „ще изискват ново качество на държавното управление и работа на местно ниво, както и директен диалог с гражданите.“

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)