Деца гостуват на балетната трупа в Старозагорската опера

„Светът на палци“ е новата образователна програма на Държавна опера-Стара Загора, която започва на 8 февруари. Идеята е на Силвия Томова, художествен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера и на балерината Зорница Петрова и е част от събитията, предшестващи дългоочакваната премиера на балета „Спящата красавица“ на 14 април.

В понеделник, 8 февруари, от 10:40 ч. първи гости на балета на Държавна опера – Стара Загора ще бъдат малките възпитаници на Второ основно училище „П.Р.Славейков“. Те са четвъртокласници от иновативните паралелки „Зографче“ с преподавател по рисуване Гергана Вълкова. Учениците ще посетят първо репетиция на балетната трупа в балетната зала, а във фоайето балерината Зорница Петрова ще ги въведе във вълшебния свят на балетното изкуство и ще им покаже балетни костюми и аксесоари.

Децата ще имат и специална задача – да украсят два чифта балетни палци и да ги включат в интересна инсталация или картина, а също и да нарисуват как си представят, че ще изглежда постановката на балета „Спящата красавица“ на сцена.

С най-красивите рисунки и със сътвореното от подарените палци в навечерието на премиерата ще бъде организирана изложба-базар във фоайето на Операта. Събраните средства ще подпомогнат закупуването на професионален сценичен под за балетни представления.

 


image0 (9K)