Децата в Турция ще учат „повече за исляма и повече за Ердоган“

Турция се превръща в ислямистка диктатурата на президента Ердоган, коментират политически наблюдатели. Това ще бъде наложено „като нещо хубаво“ на подрастващите чрез „знанията“, които ще получат в училище.

Министерството на образованието в Анкара публикува нов проект за учебен план за следващата година.
Някои от промените изглеждат безобидни: заедно с Айнщайн и Нютон децата ще изучават известни турски и мюсюлмански учени. Светски настроените турци обаче изразиха недоволство, че децата няма да учат за теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин. Освен това те почти няма да бъдат запознати с делата на „бащите основатели“ на турската република. Властите се опитват да наложат своята консервативна-религиозна идеология в образованието, коментира влиятелното западно издание Politico.

Профсъюзът на учителите в Турция „Егитим Сен“ обяви, че новият учебен план ще насърчи „религиозното и националистическо“ мислене. В него се поставя акцент върху турския национализъм и версията на исляма, който изповядват сунитите.

Най-голямата опозиционна партия в Турция осъди случващото се като опит да се „изтрие“ основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. Министерството на образованието иска да намали часовете за него и за неговия приемник Исмет Иньоню.

focus-news.net


image0 (9K)