Детско парти докара бум на COVID-19 във Варна, 11 са новите заразени

11 нови случая на коронавирус са регистрирани във Варна за последното денонощие, което е рекорд за региона. Първоначално обявеният им брой им с един повече, но от Регионалната здравна инспекция уточниха, че е допусната грешка, предаде dnews.bg.

От новите положителни случаи петима души са се заразили, след като са били на организираното детско парти в заведение във Варна. Положителни проби са дали още 4 пациенти, които са имали контакт с тях.

В болница са настанени двама души, а останалите са под домашно лечение.

От началото на пандемията заразените във Варна са 50 души. Активните към момента случаи са 24.

Заразените с коронавирус на детското парти, което е било на 13 юни във варненско заведение, са имали симптоми, но са ги неглижирали и не са потърсили лекарска помощ. През последното денонощие положителни проби са дали 5 души от присъствалите на празненството, които са заразили още 4 контактни лица. На тържеството е имало 4 деца. Две от тях, които са 3-годишни, са сред заразените, заяви д-р Янка Драганова, директор на дирекция Надзор над заразните болести“ в РЗИ-Варна, пред Varna24.bg.

След като излиза един положителен от цялото парти, който живее в София, той съобщава на всички и бременните жени започват да се изследват. Те също не съобщават на никого нищо, а когато ние виждаме положителните им резултати, започваме да издирваме контактните лица. От там се разплита цялата история. Започва масово епидемиологично проучване, след което се стигна до това парти. От 13 юни тези хора са пазарували, ползвали градския транспорт вероятно, няма как да проследим всички контактни лица. Заразените живеят на различни адреси във Варна, няма как да се локализират контактите им и това е притеснителното в случая”, коментира д-р Драганова.

Останалите два нови случая във Варна от последното денонощие нямат касателство с партито, а са в семейни огнища. В единия случай става въпрос за завърнал се студент от Европа, а другият случай е при баща, който е бил в командировка в София. Престоял е ден и половина в семейството си, но е успял да зарази 15-годишната си дъщеря. Момчето и момичето са в болница във Варна.

 


image0 (9K)