Дете на годинка почина в плевенска болница, проверяват за лекарска грешка

Ще проверяват дали има лекарска грешка при смъртта на дете в болница в Плевен, предаде Нова телевизия.

Детето е било от Ловеч, на 1 годинка, и е имало тежка инфекция. Преди това семейството било на море.

12 часа медиците не са успели да свалят температурата му.

Детето е заведено в болница след четири дни домашно лечение, което е било указание след предходен преглед в друга болница. Майката твърди,че детето не е прегледано в Плевенската болница, където го завела в 7:20 вечерта.

Сестрите не са успели да намерят вените на детето, като според майката това е единственото действие от страна на медицинския персонал.

Според говорител на болницата детето е постъпило в болницата 4 дни след неадекватно лечение, а според родителите лекарите са подценили случая.

На детето не е направена аутопсия, въпреки че случаят е наистина тежък.

Родителите са подали жалба чрез адвоката си и предстои проверка по случая.

Специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова коментира в сутрешния блок на Нова телевизия, че в България липсва стандарт за начина, по който се води медицинската документация и  в документите по всяко време може да се впишат уж извършени действия от медицински лица.

„Не мога да приема обяснението на говорителя на болницата, че детето не е лекувано 4 дни. Това дете има личен лекар, който е направил някакви усилия, детето е преглеждано в частна  болница и не са безотговорни родителите. Те просто са спазили указанията за продължаване на домашното лечение“, каза д-р Петрова.

Според родителите, във времето, в което детето е прието в болницата, лекарите подходили с неохота и независимо от тежкото му състояние е имало въпроси защо от Ловеч го водят в Плевен, т.е. никой не изхожда от състоянието на детето”, добави тя.


image0 (9K)