Десислава Танева в Стара Загора: Корнелия Нинова подвежда и манипулира хората със своите неверни твърдения

DT2_resized

Бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева, заедно със заместника си Васил Грудев и финансовият съветник Иван Капитанов се срещнаха с представители на браншови организации, земеделци и животновъди в Стара Загора. Танева представи акцентите в програмата за управление на ГЕРБ, като подчерта, че при предишната среща на сектора в Стара Загора е имало скептици относно програмата за животновъдството и разпределението на мерите и пасищата на животинска единица. „Днес заставам пак пред вас и казвам само – направихме го, не излъгахме тогава, няма да излъжем и днес. Програмата, която ви представяме е реалистична и изпълнима“, подчерта тя.
„Никога не е имало ембарго от страна на България или ЕС за киселите ни краставички“, както твърди Нинова, посочи министърът на замеделието в правителството на Борисов. „Износът ни е над 1100 тона продукция, от тях значително количество е за Русия. Ембарго има наложено от Русия, като контрасанкции, които са в съвсем различни четири области. Явно това не е станало ясно на г-жа Нинова“, уточни Танева по повод спекулациите от страна на БСП.
Бившият министър посочи, че ГЕРБ ще продължи да прави онова, което може най-добре в сектора – да стимулира и подкрепя българското производство.
Тя напомни, че през миналата година в Народното събрание бе внесен изцяло нов Закон за храните, който бе изготвен в продължение на няколко месеца от всички производители на български храни, които са били заинтересовани. Проектът на закон за храните забранява пускането на пазара на храни, които не са безопасни или представляват измама.
„Предвиждаме три етапа на цифровизация на административните услуги – от един портал в интернет замеделските производители да могат да проверяват документите си, както и да се възползват от всички останали услуги. В БАБХ ще въведем електронен идентификатор даващ възможност за проследяване на животните“, каза по време на срещата Танева и допълни, че що се отнася до горите – те са електронизирани и е отчетен финансов резултат колкото за няколко години. Тя посочи, че това е позволило изграждането на допълнителна инфраструктура и че волята на ГЕРБ в това отношение е тази система да бъде надградена.

DT3_resized

Друг водещ акцент остава дървеният ресурс, който трябва да остава за обработка в България. Освен това драстично е намален износът за Турция и Гърция на дървен необработен материал, което бе проблем преди две години.
Според бившият министър на земеделието и храните – последователната политика в сектор „Земеделие“ е довела до ръст в производството на всички храни. През 2016 г. данните показват, че над 90% от потреблението на млечни продукти и вина в страната се задоволява от местно производство. Делът на българското производство в потреблението
на агнешко и телешко месо също е висок съответно около 92% и 61% през 2015 г.
В срещата участваха още водачът на листата за народни представители на ГЕРБ за 27-и Старозагорски избирателен район Емил Христов, Радостин Танев, член на ПК по земеделие към Общинския съвет в града и кандидат-депутат от ГЕРБ, над 50 животновъди и земеделци, както и десетки представители на различни браншови организации.

 


image0 (9K)