Десислава Гаврилова, която знае как да направи новините достъпни и за деца

Светът може да бъде разбираем за децата, а темите, които ние, възрастните гледаме в новините, могат да им бъдат разказани и на тях така, че да им станат интересни. Оттам пък се ражда и любопитството към света. Така с няколко думи Десислава Гаврилова описва пред Свободна Европа новия проект, с който тя и колегите от “Книговище” са се захванали. Медия за деца.

Гарваилова обяснява, че отдавна мечтае да бъде създадена такава медия в България, а най-подходящото място за това е knigovishte.bg – платформа, която развива интереса към четенето на децата чрез онлайн игри.

Новините за деца обаче няма да бъдат писани фамилиарно, а в тях няма да бъдат избягвани теми. Защото целта не е това. “Идеята е точно обратната – на разбираем език да се обясняват теми, които тези малки хора иначе не разбират”, разказва Гаврилова.

По думите й първата българска медия за деца ще стартира след около месец, а амбицията на екипа е всеки ден поне една новина да бъде адаптирана и обяснявана за най-младата аудитория.

Проектът в момента се подготвя, а по него работят екипите на “Книговище” и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

“Идеята дори е малко банална. Хрумна ми, че в България няма такова нещо, когато абонирах моите деца, във Виена, за детското издание на Spiegel – “Dein Spiegel”, разказва Десислава Гаврилова.

“Видях, че започват да се вълнуват от най-различни теми – как функционира светът, до какво води рекламата, какви са принципите на капитализма, къде по света се използва детски труд, както и всякакви други теми. Всичко това е обяснено с подходящ за тях език и стил”, допълва тя.

Според нея проблемите, които занимават големите и се обсъждат на вечеря, има начин, а и трябва, да бъдат достъпни и разяснени за малките.

“Любопитството към света се възпитава”, казва Гаврилова. И дава пример как децата в немскоезичния свят знаят, че в България са се провеждали протести срещу корупцията, именно защото темата е влязла в “детския информационен обмен”. “Децата в България обаче едва ли са разбрали точно за какво става дума, защото не им е обяснено”, казва тя.

В детската медия на „Книговище“ няма да има забранени теми. С децата може да се говори за всичко – за полика, икономика, спорт. Стига да разказът да бъде подходящ за възрастта на читатеите: без да ги омаловажаваме и без да ги надценяваме – да им дадем толкова, колкото могат да разберат, без да звучи като обръщение към бебета.

В детската медия ще бъдат избягвани сложни термини, ще бъдат обяснявани думите, за които се предполага, че децата не разбират, а изказът ще бъде точен. “За деца се пише кратко: без излишни подробности, с изречения, които могат да се поберат в един дъх”, разказват още организаторите.

“Хуморът е добър приятел, но не бива да граничи с цинизъм, ирония или глупотевини. Това не е хуморът на възрастните, а един забавляващ и по детски остроумен хумор”, обясняват от “Книговище”, които в момента продължават обучението на журналисти на тема как да пишат достъпно за деца.

Медията на „Книговище“ има амбицията освен да съобщава новини и да подтиква децата да разглеждат различни аспекти на даден проблем, обяснява Десислава Гаврилова.

За самата Гаврилова пък полемиките не са новост. Именно тя беше един от създателите на съществувалия до миналата година Център за култура и дебат “Червената къща”.

Десислава е добре позната както в България, така и в Европа. През 2005 г. оглавява Центъра за изкуства и култура на Центрaлноевропeйския университет в Будапеща. През 1997 г. създава и до 2000 г. ръководи програмата за изпълнителски изкуства на Институт “Отворено общество“ в Будапеща.

Ръководи програма „Изпълнителски изкуства“ в Център за изкуства „Сорос“ от неговото създаване до 1996 г. Магистър е по публични политики в Централноевропейския университет, специализирала е в Оксфордския университет, завършила е театрознание в НАТФИЗ и кинодраматургия във ВГИК, Москва.

Към настоящия момент живее между Австрия и България.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)