Десетки хиляди струва ремонтът на детските площадки, опустошени от вандали

Недобросъвестното отношение към пъстрите детски люлки, шарените огради, беседките, както и спортните игрища в Стара Загора се оказва най-големият проблем за екипа на звено „Озеленяване и комунални дейности“ на Община Стара Загора.

През миналата година към него се сформира работна група, която освен че се грижи за приветливостта и безопасността на съоръженията за отдих и спорт, прави и редовни огледи из града и се отзовава по сигнали на граждани.

„Няколко са съществените проблеми, които се равняват на десетки хиляди левове – масово се чупят вратички на детски площадки, оградни фризове, фрагменти на катерушки и пързалки. Разбира се, има и амортизация, която е неизбежна, но е в далеч по-малки стойности от съзнателното рушене“, споделят от звеното. „5 човека сме, опитваме се да обхванем проблемните места в целия град. Успяхме да демонтираме най-опасните беседки и люлки – тези на ул. „Христо Ботев“ и „Стара планина“, в кв. „Зора“. Покривите им бяха прехвърлени в нашата база, а след това ремонтирани. Погрижихме се за съоръженията на ул. „Света Троица“ №61, бул. „Цар Симеон Велики“ №286 и на ул. „Майор Кавалджиев“ №105“, каза инж. Методи Губеров, който е част от групата на „ОКД“.

Те са разработили и свой вариант на конструкция за укрепване на окачването на вратичките и пантите, които са най-често жертва на набезите.  Така се намалява и значително времето за демонтаж и монтаж, което според служителите също е важно. „Унифицираме ги, изработихме си наш вариант, който същевременно е качествен, евтин и е бързо решение, за да не се създават предпоставка за инциденти. За миналата година оправихме 47 вратички на 14 детски площадки. Има и още толкова готови за монтаж. 157 фриза бяха доставени и боядисани от нас – опитваме се доста дейности сами да правим, за да не харчим излишно средства“, обобщи инж. Губеров. Той допълни, че по този начин се пази основната функция на звеното – освен подмяна на вече счупени детайли, да се изработват и монтират елементи с по-голяма здравина, с оглед недобросъвестното отношение към тях. По-широки гредички са поставени на катерушките в кв. „Железник“, на ул. „Никола Петков“ и в Станционната градина. Предстои да се подменят и още.

За нуждите на звеното са осигурени освен инструменти, оборудване, но и база, където се откарва  и ремонтира всичко, което има нужда. Служителите са категорични, че кипи работа почти непрестанно, независимо от сезона.

Често имат за задача да ремонтират и пейки, скамейки, спортни площадки, защото те също не биват подминавани от актове на вандализъм. „185 линейни метра счупени фрагменти и фризове сме положили до момента. Подменяме оградни пана и настилка на спортните кътове. Опитваме се да бъдем полезни навсякъде, където има нужда. Радваме се, че повечето хора правят забележки, подават сигнали и се стараят да опазят направеното от общината и да го използват с удоволствие“, обясниха от „ОКД“.

Неразумна се оказва експлоатацията обаче на люлките за най-малките.  Често граждани сигнализират за тийнейджъри и младежи, които използват клатушките, въпреки че са видимо надраснали оказаната на площадката препоръчителна възраст за това. Предстои да се поставят такива табели  на местата, на които липсват.

Добрата новина е, че независимо от честите оплаквания, от недобросъвестното отношение на някои граждани, всички сме категорични, че децата ни имат нужда от място за игра, обобщават от „ОКД“. Те отбелязват, че само за последните 8 години са изградени около 60 такива пространства – част от които с общински средства, а други по европрограми. В проекта за Бюджет 2019 има заложени 100 хил. лева за изграждането на нови кътове за игра и спорт. „Ремонтите след вандалски прояви обаче не се покриват от гаранциите, които ни дават фирмите, те излизат от общината, затова е нужно да ги пазим, те са наши, на нашите деца“, призовава началникът на звеното Николай Стоев.


image0 (9K)