Десетки наши сънародници бедстват в гръцките къмпинги

Пороите в Гърция засегнаха много български туристи.След като причини наводнения в Гърция, циклонът „Медуза“ се пренесе към Турция.

[ad id=“225664″]
Поройни дъждове наводниха Гърция. Десетки наши сънародници бедстват в гръцките къмпинги и туристически селища в районите на Халкидики.

Най-тежко е положението край Каламици, Торони и Талата. Има пропаднали пътища, паднали дървета, свлачища.

Когато бурята връхлита района, хората се опитват да спасят багажа, себе си и автомобилите си. Семейство от София ни разказа как за да спаси багажи си от палатката, го е складирало в автомобила, и сега няма никакъв багаж.

В Гърция пороите вече спряха, а туристите, много от които са от балканските страни, се опитват да се приберат. Няма обаче с какво, защото наводнените им автомобили не палят.

Гръцките служби на Пътна помощ взимат по 300 евро до българската граница. Затова туристите търсят други варианти, включително от Сандански и от София.

Консулството ни в Солун има готовност да окаже помощ на наши сънародници. На собствениците на пострадалите автомобили се издават документи, които да послужат пред застрахователите.

Над 50 са обажданията от наши сънародници пострадали в Гърция на телефоните на Пътна помощ на СБА.

„Повече от 80 на сто търсят помощ до София, а това е много голямо разстояние – 450 километра, трябва да се свържат със застраховател. От мястото, където е наводнението, Каламици, до София е почти 1000 лева“.

По-голяма част от къмпингуващите вече се отправиха към България.

Проливният дъжд над Истанбул започва през нощта, а на сутринта улиците са превърнати в реки. Изсипали са се над 50 литра на квадратен метър.

Наводнени са цели квартали на града. Движението бе блокирано.

Водата завзе и линиите на метрото, обърка и трафика на летище „Ататюрк”.

Валийството на Истанбул призова жителите на мегаполиса да не тръгват на път с автомобилите си.

Това са най-проливните дъждове от 8 години насам, съобщиха турските метеоролози.

източник: БТВ (видео)


image0 (9K)