Депутати питат ресорния вицепремиер Т.Дончев: Законен ли е търгът за Дипломатическия клуб?

Законен ли е търгът за продажба на Дипломатическия клуб „Бояна“, след като е част от активите на държавното дружество „Адис“ ЕООД, а самото то е в забранителния списък за приватизация? Такъв въпрос към вицепремиера Томислав Дончев внасят депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, заедно с колегата им от ГЕРБ Методи Андреев.

Става дума за спечеления от трима старозагорски младежи търг за имота на цена от 8,5 млн. лв. Фирмата им, която за 2015 г. декларира приход от 2000 лв., а капиталът й е 3 лв., бе единствената, която се яви на обявения от агенцията търг.

Според избраниците може да става дума за нарушение на закона, тъй като според буквата му предприятия от забранителния списък за раздържавяване могат да бъдат продавани само с изрично решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Те се позовават на чл. 3, ал. 3 от Закона за приватизацията.

Димитров обясни, че от Агенцията за приватизация обаче имали различно тълкуване на разпоредбите.

„На заседание на икономическата комисия в сряда попитах предтавители на Агенцията за приватизация как така Дипломатическият клуб „Бояна“ е обект на приватизацията, при положение че е част от „Адис“ ЕООД. А „Адис“, включително и с нашите гласове, е в забранителния списък за приватизация. От тях получих отговор, че според агенцията, във всички случаи, в които могат да бъдат разграничени „обособени части“ от дадено предприятие, нищо че е в забранителния списък, те могат да си го продават“, обясни Мартин Димитров пред журналисти в парламента.

Затова депутатите искат становището на вицепремиера Дончев и по въпроса с „обособените части“ от предприятия. Според Димитров по тази логика Агенцията за приватизация може да продаде „на тъмно“ повечето активи на държавните дружества в забранителния списък и няма кой да ги спре. Така напълно се обезслимся изобщо наличието на забранителен списък за приватизация, каза още икономистът.

Тримата депутати ще попитат и всички министерства, които са принципали на държавни дружества от забранителнтия списък за приватизация, дали, кога и на какви цени са продавани „обособени части“ по същата схема. Причината е подозрението, че този тип сделки са практика, а не изключение.

Преди ден стана ясно, че младежите – бъдещи собственици на апетитния имот, ще бъдат проверени от Националната агенция по приходите (НАП). Те трябва в двуседмичен срок да декларират произход на средствата за покупка, обясни пред БНР говорителят на данъчните Росен Бъчваров.

clubz


image0 (9K)