Депутати и министри останаха без заплати от 1-ви април

Депутати и министри остават без заплати от 1 април до края на извънредното положение в страната заради кризата с коронавируса. Това решиха окончателно и единодушно депутатите късно тази вечер. 170 души от всички парламентарни групи бяха “за”.

Предложението направиха изненадващо от ГЕРБ по-рано тази вечер, след като сутринта депутатите се изпокараха на какви нива да замразят заплатите си. Темата бе поставена от управляващите по лично настояване на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като стана ясно, че от 1 април основното месечно възнаграждение на народните представители става 4248 лв.

ГЕРБ предложи след като се направят удръжки от месечните възнаграждения на депутатите за данъци и осигуровки, останалата сума да бъде превеждана директно по сметката на здравното министерство за борба с коронавируса.

Предложението обхваща освен депутати, министри и членовете на политическите кабинети на последните, както и шефове на изпълнителни и държавни агенции.

Всички останали групи оттеглиха предложенията си от по-рано днес.

Удовлетворен и горд съм от предложението, коментира Веселин Марешки от “Воля”, който сутринта предложи депутатските заплати да станат 610 лв., колкото е минималната работна заплата в страната.

Борис Ячев пък изрази задоволство, че от ГЕРБ са подкрепили и обогатили предложението, направено по-рано от НФСБ – депутатите въобще да не вземат заплати. Удовлетворен и горд съм, че съм част от този парламент, допълни и той. Колегата му Валентин Касабов пък призова президента Румен Радев да последва примера на парламента и правителството и също да се откаже от заплатата си. “Времето е чумаво, трябва да работим заедно. Кой, ако не самия бащица на тази нация, ще го направи. В противен случай бащицата е само на книга”, коментира той. И се обърна към държавния глава с думите: “Остава ви малко време – бъдете мъж, политик и българин”.

Половин час след дебатите – в 20,45 ч, започнаха гласуванията. В началото им обаче Красимир Ципов от ГЕРБ се опита да коригира заглавието на проекторешението и текст от него, като предложи от него да отпаднат политическите кабинети на министрите, в които влизат зам.-министри, шефове на кабинети, съветници, секретари и парламентарни секретари. Срещу това обаче скочиха от ДПС и БСП, които бяха в пленарната зала, защото гласуват първи.

И се разгоря спор по процедурата. Парламентарната шефка Цвета Караянчева се опита да отвори отново дебата по темата, но опозицията не й позволи. Нарушаваме правилата, които сами приехме, скочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Наложи се Караянчева да даде 5-минутна почивка, за да се разберат. След това просто зачеркна заглавието на проекторешението, а Ципов оттегли предложението си, за да може да се пристъпи към гласуване.

Единодушни 75 гласа “за” получи решението депутати, министри, политическите им кабинети и шефове на държавни и изпълнителни агенции да останат без заплати. От първата група гласували го подкрепиха 50 от БСП, 14 от ДПС, 7 от “Воля” и 4-ма независими.

Около 22,30 ч “за” гласуваха и 95 депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Депутатите одобриха и промените в Закона за държавния бюджет за 2020 година.

Актуализацията се наложи заради кризата с разпространението на COVID-19 у нас и ще даде възможност на страната да поеме нов дълг от международните финансови пазари. Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 млрд. лева, както поиска правителството.

BNews.bg


image0 (9K)