Депутатите се връщат в парламента

Парламентът подновява работата си след местните избори. В първия работен ден народните представители ще обсъдят проект за откриване на процедурата за избор на нов председател на Антикорупционната комисия.

Според процедурните правила, които трябва бъдат утвърдени в пленарната зала, депутатите ще имат срок от 14 дни да предлагат кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. След това в срок от 7 дни номинираните представят писмените концепции за работата си като ръководители на Антикорупционната комисия и декларация за имуществено състояние и конфликт на интереси. Ще бъдат проверявани и за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Правилата предвиждат допуснатите кандидати да бъдат изслушани в комисията за борба с корупцията, а реалният избор ще е в пленарната зала. За избран ще се смята този, който е получил подкрепата на повече от половината от присъстващите в пленарната зала народни представители.

Процедурата за избор на председател на Антикорупционната комисия се задейства три месеца след като Народното събрание гласува подадена от Пламен Георгиев оставка заради скандала с недекларираната му тераса.

Започва гледането на бюджета за 2020 по комисии.

Законопроектът за държавния бюджет ще се гледа днес за първи път в Народното събрание, на съвместно заседание на две комисии. Парламентарната комисия по икономическа политика и Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата ще гласуват на първо четене общата финансова рамка в проекта, внесен от Министерския съвет. Очаква се в заседанието да участва и министърът на икономиката Емил Караниколов.

В четвъртък, обсъждането на бюджета продължава във Финансовата комисия, разбит и по направления – парите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване, отбелязва БНР.

Законопроектът за държавния бюджет за 2020 година беше внесен от правителството в парламента на 31-ви октомври.

epicenter.bg


image0 (9K)