Депутатите в новоизбрания турски парламент положиха клетва

Депутатите в новия 600-членен турски парламент се заклеха днес, съобщават турските медии.

[ad id=“225664″]

Както отбелязва бТВ, заседанието е започнало в 14 ч. и е било ръководено от депутата Дурмуш Йълмаз от „Добра партия“, който временно изпълнява ролята на председател на парламента.

В изказване в началото на заседанието Йълмаз е изтъкнал, че обща отговорност на всички депутати е да защитят честта на парламента, който е гарант за независимостта и демокрацията, отбелязва ДПА.

Йълмаз, който е бивш управител на централната банка, добавил, че морален дълг на депутатите е да избегнат прояви и поведение, което би могло да хвърли сянка върху престижа на парламента.

„Изразявам моята признателност към всички, специално към Мустафа Кемал Ататюрк – основателя на Република Турция и на този парламент“, казал още Йълмаз.

[ad id=“263680″]

Първи са положили клетва депутатите с увреждания, следвани от останалите по азбучен ред, отбелязва ДПА.

Общо 600 депутати от пет политически партии полагат клетва днес. Това са 295 депутати от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган, 146 от Народнорепубликанската партия, 67 – от прокюрдската Демократична партия на народите, 49 – от Партията на националистическото действие и 43 от „Добра партия“ .

Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие, които формираха предизборна коалиция за президентските и парламентарни избори на 24 юни, разполагат общо с 344 депутати.

ПСР, която няма сама мнозинство в парламента, ще зависи от своя националистически съюзник, което поражда у някои наблюдатели опасения за втвърдяване на политическата й линия, специално по отношение на кюрдите, отбелязва АФП.

[ad id=“236993″]

На 24 юни в Турция се състояха президентски и парламентарни избори. Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран на изборите, които поставят началото на нова система на управление, възлагаща на президентската институция широки правомощия. Самият Ердоган ще положи клетва в понеделник.


image0 (9K)