Депресията – 10 неща, които всеки трябва да знае за нея

Депресията не е прищявка, а болест, която може да порази абсолютно всеки човек

Депресията е все по-чест проблем в днешно време и много млади хора страдат от нея. Но въпреки, че е заплаха за абсолютно всеки човек, на това заболяване все още не се обръща достатъчно внимание. Хората, които имат такъв проблем не са възприемани сериозно и често са обвинявани от другите, че се преструвам и че преувеличават нещата. Реалността е, че проблемът е много по-сериозен, отколкото си мислите. Въпреки че всеки човек различно преживява депресията, има няколко универсални истини, които могат да ви помогнат по-добре да разберете това заболяване.

[ad id=“225664″]

1. Депресията може да е генетично предопределена

Най-новите изследвания показват, че е възможно да има биологично предразположение за развитие на депресия. Учените са установили, че има около 15 гена, които може би са виновници за появата на депресия. Става дума за същите гени, които са отговорни за развитието на невроните в мозъка.

2. Депресията е и физическо заболяване

Депресията има много физически симптоми, които допълват емоционалните компоненти. Хората с психичните заболявания често имат промени в апетита, главоболие и нарушен сън.

[ad id=“263680″]

3. Учените постоянно намират нови, обещаващи терапии

Последните изследвания са установили, че нов вид терапия чрез чат може да помогне на пациентите да се научат, как да се справят със ситуациите, които провокират депресията. Става дума за ефективна терапия, която не струва много. Някои лекарства също могат да бъдат полезни за хората, които страдат от това психическо разстройство.

4. Депресията е много често срещано явление

Около 350 милиона души в световен мащаб страдат от депресия. Тя едно от най-честите психични заболявания в света.

5. Може сериозно да повлияе на работата на човек

Един от основните симптоми на депресията е липсата на мотивация, което може да остави отпечатък върху професионалния живот на един човек. Психичните заболявания значително намаляват продуктивността на служителите, което води до намаляване на приходите и дори загуба на работата.

[ad id=“236993″]

6. Депресията може да порази всеки

Не си мислете, че сте имунизирани срещу депресията. Тя може да порази всеки, независимо от неговата възраст, пол, социално състояние, физическо или психическо здраве. Известно е, че един от най-популярните комици в света, Робин Уилямс, преди две години отнема живота си, вследствие на това заболяване. Деми Ловато и тенисистът Андре Агаси също говорят за своите проблеми с депресията.

7. Има много стереотипи, свързани с депресията

Негативните стереотипи, които витаят около психическите разстройства са много чести. Термините за психическите заболявания се използват като обидни имена, или просто така се споменава в ежедневните разговори. Също така, много от тях се свързват и с насилие. Всички тези предразсъдъци могат да доведат до фалшива представа за психическите разстройства.

[ad id=“236999″]

8. Мнозина не говорят открито за това, което се случва

Страхът от осъждане и срам често засяга тези, които страдат от психически разстройства. То може да им попречи да потърсят помощ и подходящо лечение, което е особено често срещано явление при мъжете. Според едно изследване от 2015 г., се вижда, че мъжете не да говорят открито за депресията си, дори да мислят за самоубийство.

9. Депресията може да доведе до самоубийство

Психически нарушения при депресия могат да бъдат много сериозни. Поради това, много е важно да се получи необходимата медицинска помощ и съчувствие от близките. 90% от самоубийствата са следствие от някакво психично заболяване.

[ad id=“218001″]

10. Депресията не определя личността

Депресията не е личен недостатък или недъг. Самоличността на един човек не зависи от неговото психическо разстройство. Умствените заболявания могат да се контролират с правилната терапия. Съвсем възможно е човек да води щастлив, здрав и пълноценен живот въпреки депресията. Нужна е само консултация с психолог и изграждане на правилна терапия.

Източник – Жена на върха

Още за депресията – четете ТУК


image0 (9K)