Депресираните хора виждат света по-реалистично

A щастливите хора просто може да са леко заблудени.

Чувстваш се тъжен? Странно, но това може да означава, че всъщност можете по-добре да прецените ефективността си и реалността като цяло, отколкото когато не сте. Нарича се „депресивен реализъм“ и изглежда, че в нашето нормално състояние имаме склонност да работим под въздействието на щастливи заблуди, които се отнемат, когато сме депресирани.

[ad id=“225664″]

Идеята разпенва теорията, че депресираните хора имат прекалено негативна представа за света: в действителност те просто могат да го видят какъв е. Според Националния институт за психично здраве, депресията е една от най-често срещаните психични заболявания в САЩ, засягаща над 16 милиона души (или около 6,7% от населението) през 2015 г. Това означава ли, че над 90% населението се разхожда наоколо с розови очила?
Някои проучвания изглежда предполагат това. Концепцията за депресивният реализъм за пръв път навлиза в полезрението през 1979 г., публикувана от L.B. Alloy and L.Y. Abramson. В него изследователите представиха депресирани и недепресирани участници с бутон и зелена светлина. След това те молят участниците да разберат до каква степен реакциите им (натискане на бутона) контролират тази светлина. Депресираните участници са могли много по-добре да преценят степента на контрола си, докато участниците, които не са били депресирани, са предполагали, че имат по-голям контрол върху светлината, отколкото действително са имали. Депресивният реализъм „все още се смята за плодотворна хипотеза от много, но не и от всички психолози“, казва Колин Фелтъм, професор по критични консултации в Университета Шефилд Халам и автор на книгата Депресивен реализъм. Редица проучвания са изследвали теорията със смесени резултати, казва той.

[ad id=“263680″]

Тя може да бъде обвързана с някои други психологически теории, като теорията за терора при мисълта за смърт(Terror management theory), казва Фелтъм. Управлението на терора предполага, че човешката природа всъщност е свързана със самозаблуда: За да избегнем ужасяващи понятия като смъртта, повечето от нас живеят в състояние на самозаблуда. И може би, когато сме депресирани, има по-малка вероятност да бъдем измамени.
Източник:tonic.vice.com


image0 (9K)