Ден 57 на протестите. По-малко хора и нови сблъсъци с полицията

Две жени пострадаха по време на протеста в четвъртък, който продължава и след тежките сблъсъци между протестиращите и полицията в сряда. Малко преди обяд в пространството между сградите на Президентството, Министерския съвет и бившия Партиен дом се стигна до нов сблъсък между служителите на реда и няколко десетки протестиращи.

До инцидента се стигна, след като граждани, сред които и хора от гражданската организация БОЕЦ, се опитаха да блокират кръстовището пред площад “Независимост”. Те бяха спрени от полицията.

Един от тях каза пред бТВ, че жена му е била пребита. Кадрите показаха жена, седнала на земята, без да може веднага да стане.

Малко по-късно нов опит за блокиране на кръстовището се оказа неуспешен, след като полицейски кордон не допусна това да се случи. В отговор протестиращите издигнаха паралелна преграда по продължението на тротоара. Една от протестиращите жени припадна и беше откарана от линейка към болница. По думи на свидетели тя не е издържала на напрежението.

Междувременно едни от организаторите на протестите проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които наричат себе си “Отровното трио”, разпространиха декларация, в която обвиняват главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов за ексцесиите от снощи.

“Продължаваме. Мисля, че сме бесни след това, което се случи снощи. След тази поръчка на Борисов и Гешев за окървавяване на протеста ще продължаваме докрай”, каза проф. Минеков. Тримата призоваха и тази вечер хората отново да излязат по улиците в 20 ч. По-рано през деня управляващите обявиха, че протестите от сряда са ги е убедили да не подават оставка.

Новините идват ден след като от ГЕРБ съобщиха, че са събрали необходимите 120 подписа за внасянето на проекта за нова конституция в Народното събрание. Те са получили подкрепа от страна на ВМРО и депутати от “Воля”.

Шествията по улиците започнаха , след като на 7 юли лидерът на извънпарламентарната “Да, България” Христо Иванов се опита да стигне с лодка до държавен плаж, но беше избутан обратно в морето от мъже, които не се представиха. Плажът е до частен имот, ползван като резиденция от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Ден по-късно президентът Румен Радев каза, че НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски, а на следващия ден прокурори и въоръжени полицаи влязоха в сградата на президентската администрация по разследване за търговия с влияние. Тогава, по време на първия протест, Радев призова: „Мутри, вън!“

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)