Днес почитаме жертвите, загинали при опожаряването на Стара Загора

19 юли е Ден на възпоменание на жертвите – православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г.

[ad id=“225664″]

В програмата за отбелязването на 19 юли е предвидена Вечерня с литийно шествие и заупокойна молитва, отслужена от негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан. Тя ще започне от 17 часа в храм „Св. Троица”.

След героичната битка при Стара Загора на българските опълченци и войниците на генерал Гурко с десетократно превъзхождащия ги противник, освободителните войски се оттеглят към връх Свети Никола през прохода „Шипка“, a османските войски завземат града.

С навлизането си в най-големия български град, тогава с население около 25 500 души, османската войска, избива 14 000 старозагорци. Хиляди други, предимно млади момчета, девойки и жени, са отвлечени в робство. Значителен брой българи са избити и в старозагорските села и по пътя им към Стара Загора. Само в църквата „Св. Троица“ са изклани 2000 души. Такава е съдбата и на събралите се в храмовете „Св. Богородица“ и „Св. Николай“. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история и един от най-трагичните моменти за Третата българска държава.

Градът е изгорен до основи и обезлюден. Малкото останали живи се спасяват с бягство в Северна България, където престояват до пролетта на 1878 г. Много от тях не се завръщат повече в Стара Загора. Дори много тогавашни съвременници смятат, че повече на това място няма да съществува град.

източник: Дарик


image0 (9K)