Ден на траур в Македония в памет на загиналите във водния ад

Ден на траур е обявен днес в Македония в памет на 22-те жертви на бурите и наводненията, които връхлетяха Скопие и Тетово през почивните дни. Сред загиналите е и 2-годишно дете, над 100 души са пострадали. Все още се издирват хора, които се водят за безследно изчезнали. В търсенето им участват и спасителни екипи от България. 

В следващите 15 дни е обявено и кризисно положение, а засегнатите от бедствието граждани ще получат от държавата по 300 хиляди динара (около 10 хиляди лева).

През цялата изминала нощ в много райони на Македония не спираше да вали дъжд. Нивата на реките и езерата се в страната се покачват. Обстановката остава бедствена. Властите предупреждават да не се пие вода от чешмите заради опасността от зарази.

Президентът Росен Плевнелиев е изпратил съболезнователна телеграма до държавния глава на Македония Георге Иванов, в която се казва: „С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата. В тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас“.


image0 (9K)