Ден десети: Протестите на майките не спират – под лозунга „Симеонов, ти си срам!“

Множеството тръгна на шествие от Министерския съвет до централата на НФСБ

Протестите на майки на деца с увреждания не спират. Снощи те отново се събраха с черни знамена и с черните тениски с надпис „Системата ни убива“ в „триъгълника на властта“ – между сградите на президентството, правителството и парламента.

„Симеонов, ти си срам!“ – този лозунг носят майките от първия ден на недоволството си, породено от изказването на вицепремиера към тях – „кресливи жени“, майки на „уж болни деца“.

Снощи протестиращите носеха и портрет на вицепремиера заради празника Хелоуин. И скандираха: „Оставка или беля“.

И в сряда вечерта протестиращите тръгнаха на шествие, което стигна до централата на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на столичната ул. „Гeорги Раковски“. Пространството бе огласено от възгласи „Оставка!“, а сградата – замеряна с желе и яйца. Протестът на майките бе подкрепен и от група мотористи.

Демонстрантите бяха категорични, че ще излизат всяка вечер, докато Валери Симеонов не напусне вицепремиерския пост.

Гражданското недоволство продължава, въпреки че след извънредно заседание на коалиционния съвет на 24 октомври Валери Симеонов поднесе извинения за думите си. Майките обаче не вярват, че извинението е искрено, тъй като половин час преди да бъде поднесено, Симеонов заяви в ефира на БНТ, че няма да се извини.

Очаква се в неделя на 4 октомври българи, живеещи в Лондон, също да се солидаризират с исканията на майките. „Присъединете се към нас, за да покажем на тези майки героини, че не са сами в битката за достоен живот и правото на съществуване при нормални, човешки условия на техните деца“, пишат във Facebook организаторите на акцията в британската столица.

Скандалната репликата на вицепремиера Валери Симеонов е изречена на 16 октомври след заседанието на Тристранния съвет за социално сътрудничество.

„Тоя закон (б.р. – за хората с увреждания) беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях“, заявява вицепремиерът и съпредседател на „Обединени патриоти“ пред телевизия СКАТ.

Скандалът се разгоря и два дни по-късно премиерът Борисов, който по това време бе на визита в Брюксел, поднесе извиненията си.

„Мога, като премиер, от името на правителството, и като човек, да им кажа голямо „извинявай“ за това, че така са обидени. На мястото на г-н Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото му познавам езика, той съвсем по друг начин иска да го каже, но не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам. Такъв език е недопустим и се разграничавам от него. Крайно време е всеки да си мери думите. Нещастието на хората не бива да бъде използвано, както от БСП, така и от г-н Симеонов”, бяха думите на премиера Бойко Борисов.


image0 (9K)