Денят на Стара Загора – 5 октомври, започва със заря и с празнично шествие

И тази година Община Стара Загора организира честване на 5 октомври – Ден на Стара Загора. С Тържествена заря – проверка и поднасяне гирлянд на славата ще започнат тържествата, посветени на Деня на Стара Загора и 140 години от възстановяването на града. Тя ще се проведе на 4 октомври от 19.00 часа на площада пред Общината.

В деня на празника от 8.00 часа в Катедралния храм „Св. Николай“ ще бъде отслужена Божествена света литургия.

В 9.00 часа в парк „Пети октомври“ признателните потомци ще отдадат почит на загиналите за свободата и радетелите за възстановяването на опожарения ни град през Руско-турската война. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора.

От 9.30 часа в зала „П.Р. Славейков“ ще се проведе Тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора, на която ще бъдат обявени новите носители на званието „Почетен гражданин на Стара Загора.

В 10.00 часа на обновения площад пред Общината започва Ритуал за издигане на Националното знаме на Република България. По традиция настоящият кмет ще предаде символичния ключ на града на новоизбрания кмет на Млада Загора.

Старозагорският митрополит Киприан и свещеници ще отслужат Празничен водосвет и молитва за Стара Загора.

От площада в 10.30 часа ще тръгне празничното шествие по бул. „Цар Симеон Велики“, в което ще се включат представителни групи от старозагорските детски градини и училища. Малчуганите от детските заведения в града ще се превъплътят в приказни герои, а всяко училище ще представи по атрактивен начин специалностите, по които се обучават възпитаниците му. Парад на мажоретките и на духовите оркестри ще допълни емоцията за празника.

Традиционна годишна изложба на старозагорските художници Есенен салон 2019 ще бъде открита в 18.00 часа в зала „Байер“.

Парад на ретро автомобили ще има в парк „Артилерийски“ от 10.00 до 16.00 часа.

Предвидени са и много спортни прояви посветени на 5 октомври. В празничния ден ще се проведат турнири по спортна стрелба, по футбол за деца, по тенис на маса, по тенис на корт за купата на кмета, по конен спорт, както и турнир по стрелба с лък „Загорски стрели“. От 20.00 часа започва Гала вечер по ММА и К -1 „Гранд Файт Арена 3“ в Спортна зала „Стара Загора“.


image0 (9K)