Денят на толерантността

Даяна Маринова

Днес 16 ноември е световния ден на толерантността и по този повод реших да напиша статия и да изложа своето мнение по темата, затова дали сме толерантни и всъщност знаем ли значението на тази дума?

Понеже в последно време още по-ясно забелязвам, че това да сме толерантни един към друг е доста трудно, а не трябва да е така.

Ако погледнем какво означава думата толерантност в тълковния речник ще видите, че това е човек, който проявява търпимост към чуждото мнение. Търпимост, имено това е ключовото понятие към това да бъдеш толерантен. Търпимостта все повече липсва, а без нея няма и опит за разбиране на другия и съответно толерантността при общуване и не само, но това не е непоправим проблем. Винаги може да бъде поправен, но само ако човекът иска да се промени.

Според мен да си толерантен означава да приемаш хората такива, каквито са, въпреки техните различия. Толерантността означава да уважаваш другия, независимо каква му е националността, сексуалната му ориентация, цвета на кожата, религията, трябва да уважаваш човека такъв, какъвто е.

Трябва да се научим да изслушваме другите, да проявяваме разбиране когато някой има проблем. За да бъдеш толерантен, трябва да приемеш, че светът не е създаден само за теб. Трябва да приемеш, че всеки има право на мнение, има право да разсъждава по свой собствен начин, има право да изглежда, както сам реши. Това че например не приемаш мнението на някого не означава, че не трябва да го изслушаш и уважиш.

В днешно време ние, хората общуваме все по-малко помежду си. Всеки е прав за себе си. Когато човек се научи да бъде толерантен към себе си, да приема себе си, а не да се самодоказва и да компенсира комплексите си чрез агресия към другите, той неизбежно става толерантен. Никога не би причинил на друг онова, което не би сторил на самия себе си и не би искал да му бъде сторено от друг. Да си толерантен понякога е трудно, но е много по-правилното решение.

Когато говорим за толерантност, непременно първо трябва да се замислим за нашата лична толерантност и ако досега не сме мислили над този въпрос, може да го направим именно на 16 ноември.


image0 (9K)