Деница Сачева: Няма, не е имало и няма да има въпросници за пола на децата в училище!

„В анкетата се задават въпроси дали е равнопоставено участието на майките и бащите в училищни прояви“, заявяви зам.-министърът на образованието

[ad id=“263680″]

Няма, не е имало и няма да има въпросници за пола на децата в училище. В това бе категорична зам.-министърът на образованието Деница Сачева, която бе гост в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Тя подчерта, че няма безконтролен достъп на неправителствени организации до образователната система на България.

Сачева отговори на въпроси, свързани с въпросника на Националната мрежа за децата и фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“, които са провели конкурс „Училище без насилие и стереотипи, основани на пола“. „Анкетата е единствено заради този конкурс“, подчерта зам.-министърът.

„Медиите, които публикуваха неща за роклички и суичъри, дължат извинение на своите зрители и слушатели“, подчерта тя.

Според Деница Сачева от Истанбулската конвенция не следва промяна в образователната система. „Категорично няма и провокации към децата по отношение на пола“, изтъкна зам.-министърът на образованието. „Анкетата е от пет години“, разкри тя.

[ad id=“218001″]

„Става дума за инициатива на неправителствения сектор“, отговори тя на въпроса как се е стигнало до анкетата. Сачева подчерта, че темата не е нова.

На въпрос кога е започнало това, тя каза: „Мисля, че по това време министър е била проф. Ана Клисарова.“

В анкетата се задавали въпроси дали е равнопоставено участието на майките и бащите в училищни прояви. Понятието „стереотипи, основани от пола“ се използва още от времето, когато е приет законът за равнопоставеността на половете, обясни зам.-министър Сачева.

[ad id=“218548″]

„Не можем да излезем от обективната реалност, че в България има много проблеми, свързани с насилието“, каза още тя и обърна внимание на проблема с малолетните родилки като уточни, че първото бебе за 2018 г. е родено точно от такава майка и че то било изоставено.

 


image0 (9K)