Деница Сачева: Кабинетът няма намерение да провежда антисемейни политики

„За Бисер Петков аз мога да говоря само с уважение, тъй като го познавам повече от 10 години, далеч преди да участваме в изпълнителната власт. Това, което е безспорно за него е, че е много добър експерт. Но да си министър е политическа позиция и функцията на политиката е не само да се намерят най-добрите решения, но те да бъдат представени по начин, по който да получат обществена подкрепа“, каза в ефира на БНТ социалният министър Деница Сачева.

Днес в България няма нито една институция за деца с увреждания. И това, че има обективни проблеми в социалните услуги, това, че има недостиг на социални работници, това, че има трудности по отношение на възнаграждението, това са факти. Но също така ние не трябва да отричаме и постиженията, заяви Сачева.

Парламентът прие увеличение на заплатите на социалните работници по предложение на БСП. Сачева обясни, че заплатите са били подкрепени от всички, нямаше нито един против или въздържал се. Това е едно общополитическо разбиране за това, че социалните работници трябва да получат повече пари и съответно е имало възможности в бюджета.

Казусът с болничните е много сериозен, смята министърът. От една страна не може да се допусне да се намаляват дадени на хората права, но не може и да не бъдат отчетени проблемите на българските работодатели.

Възложена е задача в едномесечен срок НЗОК и НОИ да направят анализ на съществуващото положение, за да може да се вземе най-точната и ясната преценка заедно с работодатели и синдикати. Аз мисля, че тази тема е и тема на Българския лекарски съюз, заяви министърът.

За скандала с казуса, че две пенсии се оказват по-малко от една, министърът каза, че отчетите още не са готови и няма фактологични докозателства за това твърдение. Решението за втората фаза на изплащане на пенсиите е едно от най-важните.

Този бюджет дава изпреварващо 250 лева минимална пенсия, което е коалиционно споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти, поясни тя.

Причина за отлагането на Закона за социалните услуги е липсата на обществена подкрепа, обясни Сачева.

Правителството няма намерение да провежда антисемейни политики. Никога не се е предвиждало да има отнемане на деца в България и не се е предвиждало да бъдат въвеждани чужди модели, категорична е Деница Сачева.


image0 (9K)