Деница Сачева: Искат ми оставката, защото спазвам закона

„Законът за личната помощ няма да бъде отменян. Никой не е правил подобен анонс, но до 30 юни трябва да внеса в Народното събрание анализ по текстовете на закона и предложения за усъвършенстването им. В момента ми се иска оставката за това, че спазвам закона, който закон е предложен от същите тези дами, които са на площада.“

Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод исканата ѝ оставка от страна на майките на деца с увреждания, които протестират пред Министерски съвет.

„И Законът за личната помощ, и Законът за социалните услуги са приети с мнозинство и с аплодисменти. Какво се случи няколко месеца след това, че да има такива тежки раздори в обществото, можем само да гадаем“, заяви Сачева.

„Законът за личната помощ има нужда от усъвършенстване, защото създава неравенства между различните групи, а и има отрицателна финансова оценка. Всичките искания на протестиращите възлизат на около 900 млн. лева, които в момента няма как да бъдат намерени. Това обаче не означава, че хората, които имат нужда няма да получат личен асистент. Говорим за усъвършенстване на закона и за по-справедливо разпределение на ограничения финансов ресурс. В момента се правят разчети. В рамките на тази година разполагаме с 93 млн. лева – само за хора с увреждания. Законът за личната помощ осигурява единствено и само средства, а услуги за деца с увреждания и всички други, които имат нужда от тях, са регламентирани в Закона за социалните услуги, с който се предоставя услугит, като например дневни центрове“, посочи социалният министър.

Сачева увери, че няколко пъти се е срещала с протестиращите. „Лидерките им са членове на работните групи, те участват в писането на законодателството. Защо участват в писането на закони, след което протестират срещу тези закони, е загадка за мен. Исканията на този протест са изцяло политически“, бе категорична Деница Сачева.

Тя коментира и недоволството на протестиращите от назначаването на Адриана Стоименова за зам.-социален министър и искането за оставката ѝ. „Аз я предложих. Тя има достатъчно голям опит по отношение на писането на законодателство. Предлагам да ѝ бъде даден шанс да покаже какво може да работи. Ако не се справи, мисля, че тя сама ще подаде оставка“, подчерта Сачева.


image0 (9K)