Демонстрациите в Румъния продължават!

Многохилядните демонстрации в Букурещ и други градове на Румъния срещу решението на правителството за амнистиране на осъдени за корупция продължиха и в нощта срещу събота.

По данни на агенция Аджерпрес пред сградата на правителството са се събрали около 50 хиляди души.

Това е значително по-малко в сравнение с предишните дни, но лидерите на протестиращите обещават да устроят „най-масовия протест в историята на страната“ в неделя. Протестиращи блокираха няколко улици в центъра на Букурещ.

Те скандираха антиправителствени лозунги и бяха донесли и картонени кукли на някои министри в затворническо облекло.

Ораторите, които говориха пред демонстрантите, казаха, че действията на румънския кабинет са били разкритикувани от САЩ и ЕС, поради което по думите им Румъния може да бъде лишена от чуждестранни инвестиции.

По данни на Аджерпрес от няколкостотин до три хиляди души са излезли на протести в Сибиу, Тимишоара, Клуж, Галац, Яш и други градове.

Протестиращите се опасяват, че в резултат на измененията, които бяха утвърдени от правителството в негово постановление, на свобода ще излязат изтърпяващи наказание политици, които са вземали подкупи, както и опасни престъпници.

Премиерът Сорин Гриндяну заяви в четвъртък, че не възнамерява да отменя постановлението за промените, нито да подава оставка.
Румънската патриаршия излезе със съобщение до медиите, в което призова борбата с корупцията в Румъния да продължи.


image0 (9K)