Делян Добрев остава депутат, призова Елена Йончева да подаде оставка от НС

„С документи в национален ефир опровергах всичките й лъжи. Балонът, който през последните месеци тя надуваше, се спука“, посочи депутатът от ГЕРБ.

[ad id=“263680″]

Делян Добрев остава народен представител от парламентарната група на ГЕРБ. Това стана ясно след днешното му извънредно изявление в парламента във връзка с решението на Конституционния съд, според което Народното събрание е нарушило Конституцията си с отказа си да подкрепи оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев.

„С нетърпение очаквахме решението на Конституционния съд. Искам да подчертая следното – казусът с динамичния състав при подаване на оставка на народен представител е бил винаги сложен“, коментира народният представител Данаил Кирилов, председател на правната комисия на НС.

„Припомнете си 2013 година, когато стартира 42-то Народно събрание, където народен представител от ГЕРБ беше избран за кмет на Варна. Тогава той не беше освободен от тогавашното мнозинство и се наложиха три гласувания. Сега ние подкрепихме нашия колега, който беше подал оставката на достойнството“, допълни той.

[ad id=“218001″]

„Делян Добрев защити името си. Ние защитихме неговото име. За това е напълно нормално, че константната воля на г-н Добрев не е за оставка. Той направи изрично обръщение, в което заяви, че оттегля оставката си“, обясни депутатът от ГЕРБ.

„Моля да се цени и последният абзац от Конституционния съд, а той е следният: „Народното събрание, а не Конституционният съд, е упълномощено с правомощията да освобождава или назначава народен представител“, каза още Данаил Кирилов.

По думите му изцяло пресилени и спекулативни са твърденията на БСП, че това е незачитане на конституционните норми. „В тази сложна ситуация, която беше уникална, смятам, че парламентът и ГЕРБ действа в максимална степен законосъобразно“, добави той.

„С документи в национален ефир опровергах всички лъжи на Елена Йончева. Балонът, който през последните месеци тя надуваше, се спука. През декември месец изтеглих своята оставка не само заради подкрепата на моята партия, а и на цялото общество. На свой ред през изминалата седмица зададох въпроси на Йончева – участва ли в съдружие с офшорна фирма“, попита Делян Добрев.

[ad id=“218548″]

„Попитах Елена Йончева дали има нещо общо с източването на близо 42 млн. лева от КТБ чрез тази офшорка. Вече втора седмица няма отговор на моя въпрос. И в тази връзка искам да знам дали Елена Йончева ще си подаде оставката“, попита още депутатът от ГЕРБ.

Със 7 на 4 гласа Конституционният съд (КС) обяви днес за противоконституционно решението на Народното събрание, с което не беше приета оставката на Делян Добрев като депутат.

Решението на съда стъпва на вече дадено тълкуване за мандатите на народните представилите по конституционни дело №17 от 2013 г. КС е посочил, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция. Конституционните съдии не са обсъждали факта, че наскоро Делян Добрев сам оттегли подадената си и неприета от парламента оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа. В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител.

Делян Добрев подаде оставка като народен представител в началото на октомври 2017 г., но тя бе отхвърлена от мнозинството. Делото в Конституционният съд бе образувано по жалба на БСП от 14 октомври. Юридическият казус се заплете още повече, след като стана ясно, че на 22 декември Делян Добрев е оттеглил оставката си като народен представител.

 


image0 (9K)