Делян Добрев косвено потвърди обвиненията на Елена Йончева срещу него

В опит да опровергае обвиненията за съмнителни заеми и роднински назначения срещу него, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев на практика потвърди тяхната истинност.

[ad id=“263680″]

В ефира на бТВ той призна, че през 2006 г. негова фирма действително е взела заем от 250 хиляди евро от офшорка, който не е върнат. Този случай основателно породи съмнения за пране на пари, тъй като е странно някой да отпусне толкова голям заем без гаранции, че ще му бъде върнат, коментира съйтът „Гласове“.

Добрев, без да иска, разкри и схемата, по която става препирането на средства чрез заеми от офшорки: в случай, че парите от заема не бъдат върнати, се плаща само данък печалба върху получените средства в размер на 10% от цялата сума. Тоест, ако е взел заем от офшорка в размер на 250 хил. евро, трябва да върне само 25 хиляди евро плюс данък върху лихвите, а останалата част от заема се опрощава.

Добрев уточни, че от 2009-а година не е управител вече на фирмата и не знае изплатено ли е вземането.

Депутатът потвърди и друго разкритие на Елена Йончева: че баща му е теглил огромен заем в размер на 2 млн. лева за фабрика за пелети от офшорка, в която има участие Даниел Гаргов, съпруг на първата братовчедка на Добрев – Росица Гаргова.

[ad id=“218001″]

Същият този Гаргов печели голяма част от обществените поръчки на община Хасково за саниране на обща стойност 50 млн. лева. Заради тази роднинско-финансова свързаност Йончева поиска от прокуратурата да разследва произхода на парите, дадени на депутатския баща под формата на заем. Допреди да гръмне скандала за роднинските назначения в община Хасково, по-известен като „Кумгейт“, фамилията Гаргови бе обебила цялата финансова власт в общината. Росица Гаргова оглавяваше финансовата дирекция в общината, а съпругът й беше председател на финансовата комисия към общинския съвет като съветник от ГЕРБ.

[ad id=“218548″]

Добрев не отрече и факта, че БАЦИС (Българската акцизна информационна система) може да се манипулира и чрез нея – да се покровителства контрабандата. Същото се твърди и в секретен доклад на ДАНС, който бе използван от БСП като аргумент в дебатите по вота на недоверие за провал на правителството в борбата с корупцията.

Автор: „Гласове“


image0 (9K)