Делян Добрев: Истанбулската конвенция вкарва норми на толерантност у нас

Според него развитието на българските зимни курорти не трябва да е за сметка природата

[ad id=“263680″]

„Истанбулската конвенция е документ, вкарващ норми за толерантност. Аз нямам особени притеснения“. Това коментира пред БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по повод скандалния документ, опитващ се да наложи у нас понятието „социален пол“.

Народният представител обясни, че ГЕРБ внесоха в Конституционния съд питане дали конвенцията противоречи на основния закон, за да се отговори на притесненията относно текстовете и мотивите към Конвенцията.

„Очевидно е, че зимните ни курорти имат нужда от развитие. Новите писти и съоръжения са много малко“, подчерта Добрев. По думите му, това развитие не трябва да става за сметка на природата. „Повече лифтове и повече писти е по-добре за зимните курорти. Ще успеем да привлечем и повече туристи. Трябва да бъдат преценени рисковете за околната среда. Не трябва да става, ако рисковете и увреждането на околната среда е по-голямо от ползите“, коментира Добрев.

[ad id=“218001″]

От ГЕРБ се разграничиха от позицията на Валери Симеонов относно посещението на евродепутата Ска Келер в България. Добрев подчерта, че всеки има право да изразява позициите си.

„В тези кратки срокове няма как да изготвим нов Закон за енергетиката“, заяви Добрев, който е и председател на парламентарната комисия по енергетика. Той определи срещата с бизнеса като ползотворна и каза, че ще се приемат набелязаните мерки.

[ad id=“218548″]

„Написахме редица мерки и си поставихме срокове за изпълнението им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електроенергия в България. От една страна на свободния пазар ще излязат множество производители, които до момента имаха преференциални условия. По този начин продавачите на енергия на българската независима борса от трима ще станат близо 100“, посочи председателят на енергийната комисия в НС.

По думите му това ще даде по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде признак, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна.

„От друга страна се разбрахме държавните централи да предлагат различни профили, различни продукти на борсата, да предлагат отделно дневна енергия през седмицата и отделно нощна енергия за компаниите. Говорихме и за американските централи, казусът е от 4 години. Има напредък по този казус, свързан с евентуална държавна помощ“, разкри Добрев.

[ad id=“236480″]

„Знаем, че тези договори са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на енергия и пречат на либерализацията. Необходимо е ускоряване на преговорите с двете американски централи, за да се постигне споразумение за разваляне на договорите“, каза още той.

„Надявам се в рамките на следващите 10 дни да имаме конкретните текстове, които да внесем в парламента. Началото на март би трябвало да сме в напреднала фаза на приемане на тези промени, подчерта Добрев. По отношение на договорите с американските централи депутатът се надява в следващите 2-3 месеца да има напредък“, прогнозира енергийниият експарт от ГЕРБ.

 


image0 (9K)