Делото за Царските конюшни тръгва с фалстарт

„Радвам се, че започва по същество, за да се разберат тези лъжи.“

Това каза днес доскорошният областен управител на София Веселин Пенев, който се яви на първото дело срещу него за продажба на дялове от т. нар. Царски конюшни на бул. „Ал. Дондуков“ и „В. Левски“.
Пенев каза на влизане пред журналисти, че не го притеснява нищо в съдружията, които е подписвал, но те са станали обект на „фриволно тълкувание“ от прокуратурата и нарече „хвърлени обвиненията“ срещу него.
В залата е и представител на Министерството на финансите, което по презумция е частен ищец за пропилените средства, както и представител на областната управа на София.

[ad id=“225664″]

Адвокат Ина Лулчева обаче атакува иск и пълномощно, издадени от Живка Такева, докато тя беше зам.областен на София и в известен период и.д. областен (тя е дъщеря на Янка Такева – шеф на синдиката на учителите към КНСБ, иначе е завършила Лесотехническия университет, но бе назначена от ГЕРБ в ръководството на „София Тех парк“, б.р.).
Такева е упълномощила адвокат, но само за досъдебната фаза – не и за делото.
През януари 2017 г. прокуратурата внесе в СГС обвинителен акт срещу Веселин Пенев и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител.
Става въпрос за скандала с продадените на безценица т. нар. Царски конюшни на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“ в столицата, за който в първите дни на септември 2016 г. алармира лидерката на БСП Корнелия Нинова.

[ad id=“237001″]

Пенев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество и за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки, от което са произлезли значителни вреди за държавата, пишат от прокуратурата.
Ето как изглежда според обвинението сделката с частта от Царските конюшни, която беше продадена на фирма „Евротрансбилд“, собственост на Янко Иванов, бивш шеф в КТБ:
На 8.07.2016 г. в гр. София, като длъжностно лице от името и за сметка на държавата, при условията на продължавано престъпление – с 3 (три) деяния, съзнателно сключил 3 (три) неизгодни сделки, по силата на които е прекратена съсобственост между държавата и юридическо лице чрез транслация на притежаваната от държавата част в полза на юридическото лице, а не чрез обособяване на реални дялове със статут на частна държавна собственост и при най-благоприятния за българската държава ред, като продал на „Е.“ ЕООД три недвижими имоти – частна държавна собственост, за сумата общо от 658 870.00 лева без ДДС при обща пазарна стойност на имотите към същата дата в размер на 10 989 000.00 лева без ДДС, от които са произлезли значителни вреди за българската държава в общ размер на над 10 млн. лв, по-точно – 10 330 130.00 лв.
[ad id=“225664″]

Кой е Янко Иванов, новият собственик на Царските конюшни? Нека припомним.
Иванов е бивш съдружник на Цветан Василев в Корпоративна търговска банка. По професия е финансист, работил е и в други трезори. Името му се свързва с не един и два скандала.
Във фейсбук варненци пуснаха снимки на имоти в Морската градина на своите съграждани – братята Янко и Красимир Иванови. Вторият е ректор на Варненския медицински университет. През 2010 г., когато е управител на университетската болница “Св. Марина”, за малко да бъде арестуван. При стрелба в Слънчев бряг е ранен местният бандит Юрката, когото полицията започва да издирва. По това време МВР шеф е Цветан Цветанов. Оказва се, че издирваният е в болницата, ръководена от Красимир Иванов.
При фалита на КТБ се оказва, че близо 10 милиона лева на медицинския университет и болница „Св.Марина“ изгарят.
Според статусите на възмутените варненци двамата братя били сред основните борци за спиране на автомобилите в Морската градина, а в същото време самите те шофирали до луксозния си дом. Те подкрепяли кандидатурата на кандидат-кмета на Варна Чавдар Трифонов, издигнат от ДСБ, според сайта novinaria.bg.
[ad id=“236999″]

Бившият шеф в КТБ Янко Иванов е и сред хората, построили сградата “Кораба” във Варна на гърба на Морското училище, след като теренът за нея бил изваден от списъците на забранените за приватизация имоти. По-късно сградата бе продадена на министерството на правосъдието срещу 4000 лв. на кв. м при площ от 1000 кв. м за административен съд на Варна.
Янко Иванов е управител и съсобственик в агенцията за недвижими имоти “Дивисима”, през която първоначално е направена заменката на царските конюшни. Тази фирма е и купувачът на сградата на държавния “Булгарплодекспорт” на столичната улица “Съборна”. За нея са платени само 1,1 млн. лв. през 2008 г.

Източник:bnews.bg


image0 (9K)