Делото срещу Румяна Ченалова окончателно е върнато на прокуратурата

Обвинителният акт срещу уволнената от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова ще трябва да бъде преправен от прокуратурата и наново да бъде внесен в съда, съобщава сайта „Правен свят“.

Това определи състав на Софийския апелативен съд (Надежда Трифонова, Алексей Трифонов и Карамфила Тодорова), който потвърди разпореждането на съдия Даниела Талева от Софийския градски съд, с което в началото на август тя прекрати делото и го върна на прокуратурата.

[ad id=“237001″]

Ченалова беше пратена на съд в края на миналата година, като обвиненията срещу нея са за длъжностно и документно престъпление. Според прокуратурата тя ги е извършила при разглеждане на дело по искова молба на „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ЕООД срещу НЕК. Престъплението по служба било извършено с 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила ЗСВ и ГПК, с цел да се набави облага за ОЕТ. Обвинението твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лв. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление пак е свързано със същото дело и поправка в протокол по него.

Съдия Талева обаче констатира, че за някои от деянията на Ченалова за престъплението по служба, прокуратурата е посочила едновременно, че бившата съдийка не е изпълнила служебните си задължения, а в същото време ги е нарушила. В разпореждането си Талева беше записала, че това води до вътрешно противоречие на обвинителния акт и Ченалова не може да разбере в какво е обвинена, тъй като неизпълнението на задължения означава, че е породено от нейно бездействие, докато нарушението на служебно задължение предполага активни действия, с които Ченалова да е нарушила посочените норми.

Друга неяснота в обвинителния акт според СГС е свързана със специалната цел на Ченалова да набави облага за ОЕТ с неплатените такси, която прокуратурата твърди, че е търсена с всяко от 14-те деяния. Според съда това буди недоумение, защото таксата се дължи еднократно.

[ad id=“238430″]

Прокуратурата протестира разпореждането на СГС, но и апелативните съдии са категорични, че нарушенията са съществени, поради което са потвърдили разпореждането на градския съд. От определението на САС става ясно, че според прокуратурата не е нужно да се анализират отделно дадени части от обвинителния акт, а да се изследва и преценява в цялост. Съдът се е съгласил с това, но пак е повторил, че в обвинителния акт е посочено, че Ченалова съзнателно е бездействала и не е изпълнила служебните си задължения.

„Констатациите на съдията-докладчик за неяснота и неточност на обвинението не са лишени от основателност, както твърдят представителите на държавното обвинение, тъй като действително, както в обстоятелствената част на обвинителния акт, така и в диспозитива му се съдържат противоречия и неточности относно формулираното обвинение…Съдията-докладчик правилно е отчел, че при описанието на отделните деяния, които са включени в рамките на продължаваното престъпление, прокуратурата е следвала точно и конкретно да опише, какво точно нарушение е извършила обвиняемата или как е бездействала“, се казва в определението на САС, в което апелативните съдии се съгласяват и с останалите доводи на градския съд.

[ad id=“226585″]

Делото срещу Ченалова беше прекратено и през февруари, когато съдия Вера Чочкова от СГС прецени, че изобщо не става дума за престъпления, защото действията на бившата съдийка са попадали в обхвата на функционалния ѝ имунитет. След това САС отмени разпореждането и каза, че дело трябва да има. При повторното разпределение то се падна последователно на съдиите Величка Маринкова и Мирослава Тодорова, но те се отведоха.


image0 (9K)