Делото за конфискация срещу Христо Бисеров е прекратено, КПКОНПИ ще му плати 51 900 лв.

Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация срещу Христо Бисеров и семейството му, съобщи Lex.bg. Съдът е взел това решение, след като е приел, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, регламентиращи, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС).

Докладчик по делото срещу Бисеров, съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков е била председателят на САС Даниела Дончева. В определението си тя пише, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

Затова съдът е решил да приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“.

В случая с Бисеров пък престъпление няма, тъй като беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото. Той дори вече съди прокуратурата за 70 000 лв.

В определението на съда се казва, че приетата от депутатите разпоредба не транспонира правилно Директивата, нито съответства на духа, принципите и минималните стандарти, заложени в нея.

transmedia.bg


image0 (9K)