Действие на папа Фанциск предизвикаха спорове (видео)

По време на посещение на папа Франциск в италианският град Лорето, в началото на тази седмица, той  издърпваше ръката си от хора, които искаха да целунат пръстена му.

Видео от тази случка набра сериозна популярност в YouTube, като реакцията на папата го вкара автоматично във войната между представителите на консервативната католическа общност и тези с по-прогресивни възгледи, пише Business Insider.

Изданието LifeSiteNews, което следва консервативна линия относно католическата религия, поради което често критикува папата, нарече всичко  „обезпокойтелен” в статия описваща дългата история на пръстените носени от папите в миналото и тяхното значение.

Уебсайтът Rorate Caeli, четиво за католически традиционалисти, публикув в Twitter: „Франциск, ако не искаш да бъдеш Викарият на Христос, тогава се махни от там!”

Биографът на папите Остин Ивере, който е поддръжник на Франциск, отвърна на свой ред с публикация в социалната мрежа: „Той се грижи да има връзка с тях, не да го третират като свещенна реликва. Той е Викар на Христос, не римски император.”

Йезуитският свещеник Ръсел Полит, целуването на пръстена на папата няма нищо общо с традицията, като това е дошло от монархиите в миналото.

Някои анализатори посочват, че и предишни папи, като Бенедикт и Йоан Павел не са обичали да целуват ръцете им, особено ако миряните са подредени в дълги опашки с тази цел.

Потребител се намесва в спора, разкривайки, че когато бил на посещение при Йоан Павел II с група от 50 души, били специално инструктирани да не целуват ръцете на папата.

От 5 до 7 май тази година папа Франциск ще осъществи апостолическото пътуване в България, като ще посети София и град Раковски. На 7 май той ще отпътува за столицата на Северна Македония – Скопие.

Източник: profit.bg


image0 (9K)