„Дежавю“. Повтаря ли се историята на Магнитски в случая с Навални

Портрет на Сергей Магнитски в ръцете на майка му Наталия

„Дали са искали да го убият“, пита се Джеймсън Файърстоун в интервю за Радио Свобода през 2009 г.

Той говори за Сергей Магнитски, който е нает от неговата московска адвокатска кантора „Файърстоун Дънкън“, за да провери подозренията за мащабна данъчна измама и кражба на фирми, принадлежали на инвестиционния фонд „Хермитидж кепитъл“.

Магнитски почина на 16 ноември 2009 г. след 358 дни, прекарани в ареста, без да му е повдигнато обвинение за конкретно престъпление.

„Магнитски показа, че група от служители на вътрешното министерство са отговорни за присвояване на 230 милиона долара от държавния бюджет [на Русия]“, казва Файърстоун.

„И тези служители бяха сред тези, които поискаха и извършиха ареста му. Те направиха това, за да го заглушат. И след ареста му трябваше да оправдаят действията си с някакви обвинения. Отне им 10 месеца да изфабрикуват безсмислената си история. Ясно е, че разследващите са се опитвали да го принудят да признае нещо, което не е извършил.“

Сергей Магнитски, който беше на 37 години, когато почина, много пъти се оплака, че му е отказвана медицинска помощ в ареста. Правозащитници предупреждаваха, че отношението към него се равнява на изтезание.

Повече от десетилетие по-късно историята се повтаря – съмишленици на опозиционния лидер Алексей Навални предупреждават, че здравето му се влошава бързо, а затворническите власти не реагират адекватно.

I „Дежавю на случая „Магнитски“

Навални беше арестуван през януари на летището в Москва на прибиране от Германия. Там той се лекуваше след отравяне с бойно отровно вещество от групата на новичок, за което обвинява руския президент Владимир Путин. След това Навални беше осъден по обвинение, че е нарушил условията на своя стара условна присъда по време на лечението си. Затова беше пратен в трудова колония.

Сега той се намира в един от най-строгите трудови лагери в Русия – ИК-2 във Владимирска област.

Адвокатът на опозиционера Вадим Кобзев обвини руските власти, че прилагат „целенасочена стратегия за влошаване на здравето му“. Съпругата на Навални Юлия каза, че отношението към опозиционера е „лично отмъщение“ за политическата му дейност.

Навални се оплака преди повече от седмица от много силна болка в гърба и загуба на чувствителност в десния крак, заради която той „практически не функционира“.

Опозиционният политик не се появи на планирано свиждане с адвокатите си на 24 март. На следващия ден затворническата администрация публикува изявление, в което се казва, че здравето на Навални е „стабилно“ и „задоволително“.

         “ Това е дежавю на
            случая „Магнитски“.

            Уилям Браудър

След като все пак успяха да се срещнат с него, адвокатите му оспориха това твърдение и казаха, че състоянието му е „изключително неблагоприятно“.

В две писма до властите, които бяха публикувани на 25 март, Навални обвинява администрацията на трудовия лагер, в който се намира, че го изтезават чрез лишаване от сън и отказ от медицински грижи в целенасочен опит да навредят на здравето му.

„Това е дежавю на случая „Магнитски“, написа в Туитър Уилям Браудър, собственик на „Хермитидж кепитъл“ и последният клиент на Сергей Магнитски. „Отказът от медицинска помощ, който Путин налага на Алексей Навални е умишлен и Путин иска светът да знае това.“

I Отказът от лечение като метод за натиск

През 2009 г., точно месец преди смъртта на Магнитски, Браудър разказа за влошеното му здраве в интервю за Радио Свободна Европа.

„Той е в ареста от 11 месеца. За това време не му е разрешено да бъде посетен от семейството си. Отслабнал е с 18 килограма“, каза Браудър.

„Сергей Магнитски беше държан в ареста при нечовешки условия“, каза работодателят на Магнитски Джеймсън Файърстоун пред Радио Свободна Европа малко след смъртта на данъчния консултант.

„Той имаше сериозни здравословни проблеми. Затворническите власти отлично знаеха това, защото в началото му осигуриха достъп до лекар. После започнаха да го притискат да даде фалшиви показания. И спряха да му осигуряват лечение. Взеха му лекарствата. Отказаха да му позволят да се консултира с лекаря си.“

По думите на Файърстоун Магнитски много пъти е подавал оплаквания заради това: „Само списъкът с жалбите му е дълъг четири страници.“

Сергей Магнитски умира в московския следствен арест „Матроска тишина“, но по-голяма част от времето си зад решетките прекарва в ареста „Бутирка“. Той е описван от него и други бивши арестанти като „център за мъчения“, където властите хвърлят хората „с едничката цел да ги убедят, че са напълно безпомощни пред системата.“

Магнитски е преместен в „Матроска тишина“ в деня на смъртта си, когато затворническата лекарка на „Бутирка“ Лариса Литвинова установява, че здравословното му състояние е спешно. Когато пристига в „Матроска тишина“ с линейка, затворническият доктор му предписва болкоуспокояващо и нарежда психиатрична експертиза. Няколко часа по-късно той умира. Официалната причина за смъртта му е токсичен шок и сърдечна недостатъчност вследствие от панкреатит.

         “ Използваха изтезания
            като метод за натиск
            срещу Сергей Магнитски.

            Людмила Алексеева

В отворено писмо до управляващите в Русия през март 2010 г. правозащитничката и тогава управляваща московското бюро на Хелзинкската група Людмила Алексеева написа, че смъртта на Магнитски е „резултат от умишлено жестоко отношение“.

„Служителите на вътрешното министерство използваха изтезания като метод за натиск срещу Сергей Магнитски по време на разследването“, написа тя.

Първоначалното разследване на смъртта на Магнитски заключи, че той е бил бит в затвора и му е отказано лечение.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков отхвърли паралелите между случаите на Магнитски и на Навални. Той отбеляза, че данъчният консултант е осъден посмъртно през 2013 г. за укриване на данъци.

„Не виждаме никакви паралели“, каза Песков, „освен факта, че за съжаление починалият Магнитски беше обвинен и осъден. Навални също е обвинен и осъден“.

I Санкциите и законът „Магнитски“

Три години след смъртта на Сергей Магнитски, САЩ приеха първият закон „Магнитски“, който даде възможност на Вашингтон да санкционира конкретни руски граждани, смятани за отговорни за нарушения на човешките права.

През 2015 г. Конгресът прие глобалния закон „Магнитски“, който разшири тази възможност за санкциониране на нарушители на човешките права и участници в корупционни схеми по целия свят.

Неправителствената организация „Глобал уитнес“ нарича американските закони „Магнитски“ „важен инструмент“ в борбата с нарушенията на човешките права.

„Те са успешен пример за предприемане на конкретни действия срещу замесените в корупция и нарушителите на човешките права, защото ги удря там, където най-много боли – по джоба им“, написа организацията през декември 2019 г.

Канада и Обединеното кралство също приеха закони или законови поправки, носещи името на Сергей Магнитски. В края на 2020 г. Европейският съюз също прие аналогичен режим за санкциониране на нарушители на човешките права, но не го кръсти на Магнитски.

Първите санкционирани по европейската версия на закона „Магнитски“ бяха представители на Русия, които ЕС смята за отговорни за ареста и присъдата срещу Алексей Навални и за смазването на протестите в негова защита. Сред тях е и главният прокурор на Русия Игор Краснов.

„Взети заедно, тези закони коренно промениха ролята на целевите финансови мерки в глобалната борба срещу нарушенията на правата на човека и корупцията“, коментира изследователят от американския Атлантически съвет Хагар Хаджар Чемали.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)