Девет храни, които отпушват артериите и държат далеч сърдечно-съдовите заболявания

Артериите са отговорни за изпомпването на кръв в цялото тяло. След известно време обаче те могат да се запушат от начина на живот и хранене.
Можете да предотвратите или дори отпушите артериите си, като промените нездравословните навици.

Сърдечносъдовите заболявания, които са убиец номер едно в света, се причиняват от натрупване на плаки, което води до постепенно запушване на артериите.
Прогресивното задръстване на артериите се причинява от хранителния режим, гени и заседнал начин на живот. За щастие не е невъзможно това състояние да се излекува.

Съществуват естествени начини, чрез които можете да го сторите, а тези храни ще ви помогнат да прочистите артериите си.

1. Чесън.
Чесънът предпазва здравето на сърдечносъдовата система и помага за лечение на вируси, инфекции и дори рак. Според учените алицинът, съдържащ се в чесъна, може да намали холестерола, да намали диастоличното и систоличното кръвно налягане и да предотврати образуването на кръвни съсиреци.

2. Нар.
Този плод почиства артериите от плака и стимулира производството на азотен оксид в кръвта, а това отпушва артериите и намалява кръвното налягане.

3. Куркума.
Куркуминът, който е активната съставка в куркумата, ефективно намалява мастните отлагания в артериите с 26%.

4. Чиа.
Фибрите и алфа-линоленовата киселина, съдържащи се в семената от чиа, регулират кръвното налягане, свалят нивата на триглицеридите и регулират холестерола чрез увеличаване на добрия и намаляване на лошия холестерол.

5. Канела.
Когато канелата се консумира разумно, тя има невероятни ползи за здравето. Една лъжичка дневно редуцира нивата на холестерола и ви зарежда с много антиоксиданти.

6. Ябълки.
Ябълките съдържат пектин, който понижава холестерола и забавя прогресирането на плаките в артериите.

7. Домати.
Ликопенът в доматите е антиоксидант, който намалява окисляването на лошия холестерол, причиняващ атеросклероза.

8. Броколи.
Те съдържат витамин К, който помага да се предотврати калцификацията или втвърдяването на артериите. Яденето на броколи предотвратява окисляването на LDL холестерола и намалява риска от сърдечни заболявания.

9. Кокосово масло.
Редовната консумация на кокосово масло може да помогне за намаляване на натрупването на плаки в артериите. Лауриновата киселина в кокосовото масло се счита, че подобрява кръвосъсирването и изпълнява антиоксидантни функции в кръвния поток.

Източник: Фрамар


image0 (9K)