Девет странни факта за новородените, които лекарите не ви казват

1. Не усещат соления вкус

Бебетата се раждат с добре развити вкусови рецептори, но не и за солено. Изследвания показват, че те не разпознават соления вкус до около четиримесечна възраст. Що се отнася до останалите вкусове, те са доста чувствителни – което обяснява популярността на клипчетата, в които бебе опитва лимон за първи път.

[ad id=“225664″]

2. Те плачат, но без сълзи

Бебетата нямат функционални слъзни канали в първите три – до дванадесет – седмици. Въпреки това, те имат произвеждат „базални сълзи“ – този тип сълзи, които предпазват очите ни от сухота.

3. Нямат капачки на колената

Ако направите рентгенова снимка на краката на бебе – няма да видите нищо там, където трябва да са капачките – или ще видите мънички петънца. Причината – всички кости започват развитието си като хрущяли, които се втвърдяват в течение на времето. И тъй като хрущялите не се виждат на рентгеновите снимки, изглежда сякаш бебетата нямат капачки на коленете.

4. Имат повече кости от възрастните

Много повече: около 300, в сравнение с нашите 206. Причината е свързана с липсата на капачки на коляното – някои от отделните кости се сливат впоследствие, докато се втвърдяват през месеците и годините след раждането. Например – черепът започва развитието си като няколко отделни кости, който се сливат в една кост на около двегодишна възраст.

[ad id=“263680″]

5. Може да имат менструация

Докато са още в утробата, бебетата са изложени на високи нива от женския хормон естроген. При раждането, когато бебето се откъсне от майката, тези нива бързо падат, и при момичетата е възможно да се наблюдава „псевдоменструация“. Резкият спад на естроген и свързаните с него хормони е всъщност това, което задейства менструацията при възрастните жени. Майките, които не са наясно с този феномен обикновено са силно обезпокоени, когато видят кръв в пеленките, но това е често срещано явление и случва на една четвърт от момичетата, обикновено през първите седем дни.

6. Възможно е да имат мляко

Спадането на нивата на хормоните, които причиняват псевдоменструацията, са същите, които причиняват и галакторея – явление при което бебетата секретират малки количества мляко от зърната си. Случва се както на момчетата, така и на момичетата – не нищо необичайно и се случва при пет процента от новородените, и може да продължи до втория месец.

7. Пили са собствената си урина

Бебетата започват да уринират в утробата още през първите няколко месеца на бременността. И те го пият. По-точно, урината се смесва с околоплодната течност, а от третия триместър на бременността, плодът поглъща около литър околоплодна течност на ден. Той не се нуждае от вода и храна, след като приема всичко необходимо през пъпната връв, затова експертите смятат, че това служи като тренировка за поглъщане и храносмилане. Това означава, че всеки един от нас е прекарал няколко месеца от живота си, пиейки собствената си урина.

8. Спомнят си вкуса на храната от утробата

Както казахме по-рано, бебетата не различават соления вкус, но различават други вкусове – и това се случва още утробата – на четвъртия или петия месец от бременността. Смята се, че околоплодната течност се влияе от храната, с която се храни бременната жена, а това на свой ред се отразява на вкусовите предпочитания на бебето след раждането.

[ad id=“236999″]

9. Те са космати

Понякога бебета се раждат със снопче косми или „прасковен мъх“ по главата. Не става дума за това. Докато се развива в утробата, цялото му тяло се обвива в космена покривка, известна като лануго. То помага за регулиране на телесната температура. Затова, ако бебето ви изглежда като малко върколаче, не се тревожете, това е нормално. Космената покривка ще падне от само себе си в първите няколко седмици. Ако бебето не е покрито с лануго, това обикновено означава, че тя е паднала в края на бременността и бебето я е изяло.

Източник: Обекти


image0 (9K)