Дебати за бюджета в късна доба нажежиха страстите. БСП към ГЕРБ: Вие сте страхливци!

Мнозинството отхвърли предложенията на БСП и ДПС за увеличение на приходите и разходите в бюджета за пенсии и социални помощи.

Парламентът прие рамката на бюджета на ДОО за следващата година. „За“ гласуваха 107 народни представители, 53 бяха „против“, а 13 се въздържаха, съобщава Канал 3.

Приходите в бюджета на ДОО са в размер на над 11,7 млрд. лева, разходите също. Бюджетът за следващата година е балансиран, с нулев дефицит. Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лева. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лева, а тези за социални помощи и обезщетения- над 1,6 млрд. лева.

Мнозинството отхвърли предложенията на БСП и ДПС за увеличение на приходите и разходите в бюджета за пенсии и социални помощи.

Дебатът започна малко след 21 ч., въпреки че социалистите поискаха да се гласува само чл. 1, а останалото от закона да остане за утре. Искате да претупате всичко по тъмно и да заблудите опозицията с мрънкането и тихото четене на закона и да не чуваме какво гласуваме. На вас ви е лесно, защото не мислите, а просто гласувате „за“, обърна се към ГЕРБ депутатът от БСП Георги Гьоков. Предложението му обаче не бе прието.

От ДПС предложиха парите да се вдигнат с още 150 млн. лв., за да може пенсиите да се преизчислят с 5,7% още от април, а не от 1 юни, както е предвидено. То обаче бе отхвърлено.

БСП пък предложиха парите да се вдигнат с близо милиард. Сред предложенията им бе максималният осигурителен праг да бъде 3900 лв., минимална заплата от 640 лв. и максимална пенсия от 1560 лв., което също не бе подкрепено.

„От ГЕРБ сте страхливци, като отидоха на избори не казаха на българските граждани, че ще им увеличат максималният осигурителен доход“, каза червеният Драгомир Стойнев и подчерта, че БСП предлага той да е 3900 лв.

Владимир Тошев от ГЕРБ пък веднага му отвърна, че минималната заплата през 2009 г. е била 240 лв,, а сега вече е 510 лв. То остава да бъде и по-зле след 10 г. управление на ГЕРБ, контрира Стойнев.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък поиска Стойнев да бъде санкциониран заради думата страхливци.

„Кое наричате страхливо, това, че 9 часа слушаме оратори на БСП, които повтарят едно и също, попита Кирилов.

Дебатите само по член 1 продължиха повече от час и половина, наложи се и 15 минутна почивка, за да се охладят страстите в пленарната зала.

Малко след нея отново стана скандал, а причината бе, че патриотът Павел Шопов поиска прекратяване на дебата.

Това обаче разгневи социалистите, които искаха да се изкажат. Десетима депутати заобиколиха председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, но тя бе твърда и подложи на гласуване прекратяването на дебата.

Депутатите от БСП пък веднага атакуваха със списък за изказване на цялата парламентарна група по всеки член. Ето, сега като има списък ще дам думата на всички, каза Караянчева. Процедурните схватки продължиха и дори заглавието на закона бе подложено на прегласуване.


image0 (9K)